Viltvårdare i Kenya med en elefant som blivit offer för tjuvjakt. Foto: TT

Interpol efterlyser tjuvjägare internationellt

Publicerad

Förbud och lokala polisframgångar mot tjuvskyttar eller folk som handlar med utrotningshotade djur hjälper inte; det är en mångmiljardindustri och värdet på handeln med vilda djur har tredubblats på bara tre år.

Nu efterlyser Interpol 139 efterlysta tjuvjägare och djurhandlare i en kampanj och hoppas på tips från allmänheten.

Med jämna mellanrum kommer förfärande bilder på skjutna och slaktade elefanter eller noshörningar i Afrika. Bara hornen har tagits, resten blir kvar som enorma kadaver.

Men det här problemet finns även i Sverige, fast då gäller det framför allt plundring av fågelbon där hotade arter försöker åstadkomma en ny generation.

6.000 ägg stals

För tre år sedan avslöjades en stor boplundringshärva i Stekenjokk, ett fågelrikt fjällområde på gränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län. Över 6.000 funna ägg, delvis från utrotningshotade arter, kunde kopplas till tre män som åtalades.

Sedan dess hålls området under uppsikt av en polis, stödd av naturbevakare. Framför allt längs vägen genom området, där det numera råder förbud att lämna vägen under juni månad, den tidsperiod då fåglarna häckar. Allt i hopp om att försvåra nya räder mot fågelbon.

Naturbevakare och polis får tips, dels från allmänheten och dels från rikskriminalen, som varnar om misstänkta fordon att kontrollera.

Apor drogas

I Phuket, det kända semesterparadiset i Thailand, finns fortfarande vithandade gibbonapor kvar ute i djungeln, trots att de är ett eftertraktat byte för tjuvjägare. I Kina är arten utrotad, här finns den kvar delvis tack vare patrullerande skogvaktare.

Men dessa har inte kunnat få stopp på jakten, och enligt lokal uppgift har antalet gibbonapor runt Phuket minskat med mellan 50 och 80 procent sedan det blev förbjudet att jaga dem.

Aporna är gulliga och hålls fångna för att locka turister. Men de fångna ungarna är ofta drogade för att de ska vara lugna, och ofta vanvårdade. Och det är ett förfärande slöseri med apors liv i samband med jakten.

– Enda sättet att fånga en och använda i turistindustrin är att döda mamman, säger Mikael Mahlberg som arbetar frivilligt i ett rehabiliteringscentrum för befriade apor i Phuket.

– Jägarna skjuter mamman så att ungarna ska falla till marken. De är ofta 30-50 meter upp i träden. Två av tre ungar dör när de slår i marken. De måste skjuta många djur för att få ett enda med sig. För varje fången apa har kanske 9-10 dött ute i djungeln, säger Mahlberg.

Tullverkets beslag fördubblats

På närmare håll, i Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm, kan personalen varje vecka beskåda resultatet av beslag som polisen gjort, bland annat hos folk som reser in i Sverige. Förbjudet elfenben, förbjudna djurdelar, förbjudna pälsar. Tullverkets beslag av sådant har fördubblats de senaste fem åren.

Vad Interpols kampanj kan leda till återstår att se. Det är mycket pengar inblandade i den här verksamheten. Några av efterlysningarna finns på Interpols hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.