Iskall väst ska frysa bort fett

Uppdaterad
Publicerad

Att frysa sig smal. Det hoppas nu entreprenörer ska bli den nya flugan bland bantare.

För allt mer forskning visar att man genom köld kan sätta fart på nåt som kallas brunt fett, ett fett som automatiskt bränner upp kalorier istället för att lagra fett i kroppen.

Det finns två olika sorters fett i våra kroppar, vitt och brunt. Det vita fettet är det som byggs på i valkar och depåer i våra kroppar.

Det bruna fettet däremot trodde man tidigare bara fanns hos vissa gnagare och hos bebisar, men för fem år sen kom genombrottet. Då kunde forskare visa att även vuxna kan ha brunt fett i sina kroppar.

Detta ledde till en explosionsartad utveckling inom det här forskningsfältet, eftersom hoppet om att brunt fett skulle kunna rädda världen från den fetmaepidemi som hotar oss.

Bränner kalorier

Brunt fett fungerar nämligen som en värmekamin i kroppen. När det är aktivt, vilket det blir genom kyla, bränner det upp kalorier istället för att lagra dem, vilket det vita fettet i kroppen annars gör.

Och går det att sätta fart på det bruna fettet i kroppen förbränner vi alltså automatiskt mer kalorier.

Att kyla ökar mängden aktivt brunt fett och därigenom ämnesomsättningen kan nu forskare i Linköping visa. De har låtit en grupp studenter frysa i sex veckor och nu börjar resultaten bli klara.

– Vi såg att de som ingick i vår köldgrupp ökade sin mängd brunt fett med cirka 10-15 procent, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin.

Frysa varje dag

Även kommersiella företag har tagit fasta på att vi kan frysa oss smalare. Till exempel har en speciell köldväst, som sägs höja ämnesomsättningen, alltså kaloriförbränningen, lanserats. Förhoppningen är att detta i sin tur ska leda till en viktnedgång om man inte samtidigt börjar vräka i sig massa mer mat.

– Jag är övertygad om att många kommer att vara beredda att använda en sån här kylväst och frysa rejält en stund varje dag istället för att gå ut och springa några extra kilometer, säger Gustaf Sorensen, entreprenören som tagit fram köldvästen som han lanserar som ett nytt bantningsmedel.

Hans väst bygger på den senaste forskningen på området, men det är dock inte västen i fråga som forskarna undersökt effekten av.

– Om man fryser mer så ökar man sin förbränning, och studier på möss visar att man inte kompenserar detta fullt ut med att äta mycket mer, säger Barbara Cannon, som forskat på brunt fett i nästan 50 år.

– På lång sikt ger det en långsam viktnedgång, men man måste fortsätta att frysa, säger hon. Förbrännarmekanismen i den bruna fettväven slås av när vi blir varma igen.

En myt att man blir sjuk

Men blir man då inte sjuk av att frysa? De flesta av oss har ju lärt oss att man ska klä på sig ordentligt när man går ut så att man inte blir sjuk.

– Nej man blir absolut inte sjuk av att frysa, säger Barbara Cannon. Inte om man fryser lite lagom iallafall. Skulle man frysa så mycket att man sänker sin kroppstemperatur rejält, ja då kan möjligen immunförsvaret försämras och då kanske man blir sjuk, men att man blir förkyld av att gå ut utan mössa eller varma kläder är en myt, slår hon fast.

Piller om några år

På sikt hoppas forskare som Fredrik Nyström och många andra att man ska hitta mekanismen som slår på förbrännaraktiviteten i det bruna fettet utan att man behöver frysa – ett piller som helt enkelt får fart på en naturlig kaloriförbränning. Och många forskare är mycket hoppfulla inför framtiden.

– Jag är helt övertygad att vi kommer att ha något sådant piller inom några år, säger Fredrik Nyström.

Tills dess kan ju den som vill pröva på den här metoden, men inte har lust att gå omkring med en köldväst på sig en stund varje dag, helt enkelt sänka temperaturen inomhus och låta bli att sätta på sig en extra tröja, en metod som inte bara kan hjälpa dig att bränna upp kalorier utan även spara energi och pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.