Varje gång de lämnar bostaden måste deltagarna ta på sig en rymddräkt. Foto: TT

Isoleras för att simulera marsresa

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer lämnade i fredags vardagen för att tillbringa ett år tillsammans i en kupolformad byggnad på Mauna Loa, Hawaii.

Syftet är att studera hur människor reagerar under långa rymdresor tillsammans utan tillgång till frisk luft, vanlig mat eller privatliv – konflikterna blir oundvikliga. Samtidigt som andra forskare undersöker de tekniska och vetenskapliga utmaningarna i extremt långa rymdresor ligger fokus för det här experimentet enbart på det mänskliga planet.

– Jag tror att en av lärdomarna är att konflikter kommer att uppstå. Det kommer att hända under så långa uppdrag oavsett deltagare, det säger Kim Binsted vid Nasa till BBC.

Deltagarna presenteras på projektets webbplats; tre kvinnor och tre män, varav en fransman, en tyska samt fyra amerikaner. De har egna små sovrum men kommer bara att äta mat som pulverost och tonfisk på burk. Under året får de endast lämna byggnaden iklädda rymddräkter.

Det är den längsta studie i sitt slag som genomförs i förberedelserna inför en bemannad resa till Mars. USA:s rymdmyndighet Nasa beräknar att en tripp tur och retur till planeten tar mellan ett och tre år, och hoppas att det kan bli verklighet någon gång på 2030-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.