Foto: TT

Ja, Medelhavskost är bra för hjärtat

Publicerad

Den så kallade Medelhavsdieten är också bra för hjärtat. Enligt ny forskning halverar en kost rik på fisk, grönsaker, olivolja och yoghurt risken att drabbas av hjärtsjukdom.

Nu kommer ytterligare en undersökning som stärker påståendet att den så kallade Medelhavsdieten är bra för hälsan.

Forskare vid universitetet i Aten analyserade resultaten för ett representativt urval av 2 500 grekiska vuxna som lämnade uppgifter om sin hälsostatus mellan åren 2001 och 2012. Deltagarna, som var mellan 18 och 89 år gamla, berättade också mer ingående om sina matvanor och livsstil i övrigt.

20 procent av männen utvecklade eller dog av hjärtsjukdom under uppföljningstiden. Motsvarande andel bland kvinnorna var tolv procent.

Det visade sig att risken att drabbas av hjärtsjukdom var 47 procent lägre bland dem som var hängivna anhängare till Medelhavskosten, jämfört med dem som inte var det.

– Vår studie visar att Medelhavsdieten är fördelaktig för alla typer av människor, för bägge könen och i alla åldersgrupper och för både de som är friska och de som har hälsoproblem, säger Ekavi Georgousopoulou vid universitetet i Aten.

Studien presenteras vid en pågående hjärtkongress i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.