Vetenskapsredaktions favoritklappar.

Julklappstips från Vetenskapens värld

Publicerad

Lite julklappskris? Här kommer några tips på hårda julklappar från vetenskapsredaktionen för både stora och små.

  • Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta (Maja Hagerman, Norstedts)

Berättelsen om hur läkaren Herman Lundborg blev Sveriges främste rasbiolog och ledare för världens första rasbiologiska forskningsinstitut.

Varför? När pseudovetenskp förklädd till modernitet används för att legitimera rasistisk politik och förnedrande behandling av vissa folkgrupper gäller det att kunna förstå och förklara vad som håller vetenskapligt och inte. Maja Hagerman hjälper oss att se vad som gick på tok, men  också att förstå personen Herman.

  • Allt du behöver veta (Calle Marthin, Bonnier Carlsen)

En tonårshandbok om allt från vuxenlivet till hur man stoppar en strumpa.

Varför? Därför att det är kul med någon som försökt lista ut allt man behöver veta.

  • Mörkret vid tiden ände (Ulf Danielsson, Fri tanke förlag)

Om den mörka materien och den mörka energin som fortfarande på många sätt är okänd för fysikerna.

Varför? En bok som gör mörk materia till något spännande för sådana som inte är fysiker, eller ens har något intresse av att bli det.

  • Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren (Karin Bojs, Albert Bonniers förlag)

Karin Bojs kartlägger sina förfäder medhjälp av den senaste DNA-tekniken, och resultatet har blivit en bokom Europas historia och om oss själva.

Varför? Min europeiskafamilj är en bok om den märkliga resa vi människor har gjort, ochom hur vi alla har en gemensam förmoder och förfader. Läs ochförundras över vad DNA-tekniken kan avslöja om oss alla, och blilite klokare på köpet.

  • Äckligaste boken om kroppen (Emma Dodson, B Wahlströms)

En bok för barn i åldrarna sex till nio år om hur kroppen fungerar och om det som alla gör men som vi tycker är äckligt. Med bilder och text förklaras varför vi fiser, varför snoret är grönt och hur det kommer sig att svett luktar äckligt.

Varför? En rolig bok som samtidigt ger barn kunskaper om hur kroppen fungerar. Boken innehåller fina illustrationer och har även roliga flikar som gör att det blir roligare att läsa och lära.  Boken kan även vara upplysande för vuxna, till exempel får vi lära oss om att färgen på snoret skvallrar om det är virus eller bakterier.

  • Ond kemi : berättelser om människor, mord och molekyler (Ulf Ellervik, Fri tanke förlag)

Varför ska man inte dricka sauvignon blanc-viner på tigersafari? Det och mycket annat får du svar på i denna bok om kemin i vår vardag.

Varför? Den här boken passar alla (även ännu icke frälsta vetenskapsnördar).

När du tröttnat på julklappshetsen, kanske en podcast kan pigga upp:

  • Radiolab

Inte en bok, utan en podcast. Radiolab finns till för att göra vetenskap och filosofi lättförståeligt och spännande för hela den amerikanska befolkningen, men det funkar precis lika bra i Sverige.

Varför? Radiolab har sen starten ägnat sig åt ett väldigt eget radioberättande som är fängslande.

Stundtals är det på gränsen till vulgärt med svenska radiomått mätt, men mitt i julstöket kan det vara trevligt att få ryckas med i en spännande berättelse om något som man annars aldrig ens skulle försöka förstå.

Lyssna särskilt på avsnitten ”Staph Retreat” (http://www.radiolab.org/story/best-medicine/) om en medeltida brygd som idag verkar ha effekt på vissa resistenta bakterier och ”In The Dust of This Planet” (http://www.radiolab.org/story/dust-planet/) om boken som blev ett fenomen i populärkultur trots att den skrevs för att inte läsas av någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.