Nästan en procent av amerikanska unga kvinnor som blivit gravida uppgav att de aldrig hade haft samlag.

Jungfrufödslar vållar huvudbry

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en av hundra unga gravida amerikanskor anser att deras graviditet uppstått oförklarligt, enligt en ny forskningsstudie som publiceras nu lagom till jul.

En stor forskningsstudie om amerikanska unga föräldrars sexualvanor fick ett märkligt resultat. En stor mängd kvinnor rapporterade sig ha blivit gravida utan sex.

Av de 8000 kvinnorna i studien hade 5340 blivit gravida  (ingen av dem hade använt någon teknik för assisterad befruktning, så kallad provrörsbefruktning).

Men hur hade deras sexliv sett ut? Forskarna lät kvinnorna lämna sina svar på frågorna i ett datorformulär, för att undvika problem med felaktiga svar på grund av en generande intervjusituation.

Nästan en procent oskulder

Men ändå blev svaren oväntade för forskarna. Så oväntade att de först trodde att det var frågan om ett fel i datorprogrammen. Nästan en procent (0,8 procent) av de gravida unga kvinnorna visade sig nämligen ha svarat att de inte haft något samlag innan de blev gravida. De rapporterade sig som gravida oskulder i intervjuformulären.

Kvinnorna fick inte svara uttryckligen på om de blivit gravida trots att de var oskulder, i stället fick de svara på frågor om vilken typ av sexuellt umgänge de hade haft under perioden före graviditeten.

– Slutsatsen vi kunde dra var att de enligt sina svar på frågorna skulle de vara oskulder vid tiden för graviditeten, skriver Amy Herring, en av forskarna i ett mejl.

Ungefär en halv procent av kvinnorna som födde barn rapporterade även efter födseln att detta barn framfötts utan att de haft samlag någon gång före denna händelse, en renodlad jungfrufödsel alltså.

Ingen koppling till religiositet

Forskarna försökte sedan ta reda på om det fanns något samband mellan just dessa kvinnor och något i deras bakgrund – något som fått dem att förneka sexuella erfarenheter trots att de blivit gravida. Någon koppling till graden av religiositet kunde man inte hitta. Däremot visade sig prat om sex och preventivmedel vara mer tabubelagt och frånvarande i de här kvinnornas uppväxtsfamiljer. Det var också vanligare att kvinnorna som rapporterade om jungfrufödslar hade ingått ett så kallat kyskhetslöfte.

Forskarna menar att brist på sexualundervisning delvis kan ligga bakom problemet, eftersom kvinnor som vuxit upp i en miljö med brist på information om sexualkunskap visat sig rapportera mer om jungfrufödslar.

Men forskarna menar också att studien pekar ut ett mer generellt problem i forskarvärlden, där man ofta drar slutsatser utifrån den här typen av studier.

– Trots att vi med hjälp av teknik försökt få ärligare svar ser vi fortfarande svar som är orealistiska, skriver forskaren Amy Herring.

Och det här menar forskarna, är något som kan leda till liknande felmätningar även i helt andra forskningsstudier, där felen inte är lika lätta att upptäcka.

Studien om graviditet och sexualitet är gjord genom konfidentiella datorintervjuer av 7870 kvinnor i USA, under en 14-årsperiod. Den publiceras idag i vetenskapstidskriften British Medical Journal (BMJ).

Jungfrufödslar i Bibeln och i naturen

Bibelns Lukasevangelium (Luk 1:26-38) och Matteusevangelium (Matt 1:18-25) uppger att Jesus föddes av en jungfru (Matt 1:18-25, Luk 1:26-38).:

”Med Jesu Kristi födelse förhöll det sig så: hans mor, Maria, hade blivit trolovad med Josef, men innan de hade börjat leva tillsammans, visade det sig att hon var havande genom helig ande. Hennes man Josef, som var rättfärdig och inte ville dra vanära över henne, tänkte då skilja sig från henne i tysthet. Men när han hade beslutat sig för det, uppenbarade sig Herrens ängel för honom i en dröm och sade: »Josef, Davids son, var inte rädd för att föra hem Maria som hustru, ty barnet i henne har blivit till genom helig ande. Hon skall föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder.« Allt detta skedde för att det som Herren hade sagt genom profeten skulle uppfyllas: Jungfrun skall bli havande och föda en son, och man skall ge honom namnet Immanuel  (det betyder: Gud med oss).” (Ur Matteusevangeliet)

Men bortsett från att många tror på denna bibliska berättelse så anses det bland människor som att graviditet utan samlag eller någon slags konstgjord medicinsk fortplantningsinsats är en omöjlighet.

Hos andra djurarter förekommer däremot så kallad asexuell fortplantning. Bland oss ryggradsdjur är det ovanligt, undantaget är fiskar samt vissa ödlor och ormar där asexuell befruktning förekommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.