Katrineholm – Roboten på frammarsch i vården

Uppdaterad
Publicerad

Robotar spås bli framtidens medhjälpare inom vård och omsorg. På flera håll i landet pågår projekt där programmerade maskiner hjälper till med det praktiska men kanske på sikt också det mänskliga.

– Det handlar inte om att ersätta människor utan snarare om att underlätta för den personal som finns, säger docent Mattias Wahde vid Chalmers tekniska högskola.

Han leder en forskargrupp som framställer en robot i form av ett vridbart huvud med mun och ögon, bland annat. Roboten ska till exempel kunna slå larm till personalen om någon trillar inne på sitt rum på ett äldreboende, och hjälpa en dement person att hålla reda på borttappade saker.

– När man frågar en gång i minuten efter sina glasögon då svarar roboten snällt.

Roboten kanske också kan fungera som underhållning för svårt sjuka barn.

– Föra en liten konversation, till exempel. Vi jobbar på den typen av tillämpningar, säger Mattias Wahde.

Giraffen tar bilder

Så sakteliga börjar robotarna dyka upp i svensk vård och omsorg – inte bara inom kirurgin. Vårdroboten Giraffen ska till exempel införas på prov i Katrineholm, skriver Katrineholms-Kuriren. Den kan beskrivas som en fjärrstyrd webbkamera som ska stå hemma hos äldre med tillsynsbehov. Vårdpersonal och anhöriga kan ringa upp roboten och kommunicera med den gamla.

Det finns också robotar som testas på apotek, där de sorterar och hämtar läkemedel, och robotar som städar bort resistenta bakterier på sjukhus.

På Mälarsjukhuset i Eskilstuna testas sedan i våras den illgröna roboten Kermit.

– Den är söt och rolig och den rör sig så härligt, säger enhetschef Annika Randberg.

Ersätter inte människor

Hon beskriver projektet som ”en kul grej”. Kermit har transporterat prover, blod och trombocyter. Den har också fått bistå när sängliggande patienter ska köras mellan avdelningar.

– Men då måste en personal följa med. Man kan ju inte skicka iväg en patient med en robot inte!

Kermit behöver utvecklas innan den kan vara till någon praktisk nytta, säger Annika Randberg.

– Den kan ju över huvud taget inte ersätta människor på en vårdavdelning. Men jag kan tänka mig att den skulle kunna transportera matvagnar och tvättvagnar – den biten. Det är någonting som kommer i framtiden. Det tror jag säkert.

Sara Rörbecker/TT

Källa: Robotar

Ordet robot kommer från tjeckiskans robota, som betyder ungefär tungt, monotont, påtvingat. I dag är robotmarknaden kraftigt växande inom exempelvis marknader som spel och hushållsnära tjänster.

Försök pågår med att lära robotar att känna igen ansikten samt visa och uppfatta känslor som glädje, kärlek och ledsamhet. Människans benägenhet att utveckla känslor för robotar och att tillskriva robotar mänskliga egenskaper är också heta forskningsområden.

Källa: Tekniska museet, New Scientist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.