Babianer med en kaxig personlighet har lättare för att lära sig hitta nya former av mat. Foto: Wikimedia commons

Kaxiga babianer lär sig bäst

Uppdaterad
Publicerad

Påverkar personligheten förmågan att lära nytt? Det tror forskare som studerat beteendet hos babianer.

Kan det vara så att det är lättare att lära sig nya beteenden om man är modig och ivrig, oberoende av sin intelligens?

Det är i alla fall något som brittiska forskare menar efter att ha studerat hur babianer med olika personligheter lyckas lära sig att hitta mat.

Forskarna upptäckte att babianer med en lugn och blyg personlighet var sämre på att lära sig hitta mat än babianer med en mer ivrig och orädd personlighet.

Svenska forskare kritiska

Efter tre års beteendeexperiment med babianer i Namibia menar de brittiska forskarna att deras resultat kan säga något om hur social inlärning hos djuren generellt utvecklats under evolutionen. Att till exempel individer gynnats av en mer kaxig personlighet oberoende av sin intelligens när de lärt sig något nytt. 

Men svenska forskare är däremot tveksamma till slutsatserna, eftersom forskarnas experimenten inte alltid fungerade som de skulle och för att personlighetsdragen hos babianerna borde ha fastställts bättre – påvisats i flera olika situationer.

Survival of the fittest

En annan av slutsatserna som utsatts för kritik är att personlighet hos djur och även människor är evolutionära produkter – och inte bara beroende av miljöfaktorer.

I fallet med babianerna skulle alltså de mer ivriga och kaxigare personlighetsdrag vara mer gynnsamma för att lära sig nya sätt att leta mat och så vidare. Och på så vis ha bättre chans att leva vidare och sprida sina gener.

Men Tomas Persson, primat- och kognitionsforskare vid Lunds universitet, är inte helt övertygad om att så är fallet:

– Om det skulle vara väldigt starkt evolutionärt tryck så skulle alla ha samma personlighet – nu finns det ju många olika personligheter. Man brukar säga att det som är universellt (i detta fall liknande beteende hos alla) är det som varit evolutionärt viktigt.

Djur med olika personlighet

Numera är forskning kring djurs personlighet något som blir allt vanligare. En babian kan vara blyg eller kaxig till exempel, men länge har det varit egenskaper som endast tillskrivits människor.

Men det har alltid förbryllat primatforskare Tomas Persson varför man skulle anta att djur inte har någon personlighet:

– Individuell variation dyker ju upp i alla sammanhang, och personlighet är bara ett annat ord för sådan variation som är något sånär konsekvent över flera kontexter. Kanske har intresset för djurs personlighet förväxlats med den filosofiska eller juridiska frågan huruvida de kan vara en ”person” eller ej.

Studien “Personality predicts the propensity for social learning in a wild primate.” publiceras i tidskriften Peer J.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.