Foto: Tom Svensson/Nordens Ark

Kidnappad pilgrimsfalk frisläppt mot lösen

Uppdaterad
Publicerad

En pilgrimsfalk från Nordens Ark har släppts fri efter att ha fångats av fågeljägare i Marocko.

Det var i december förra året som pilgrimsfalken fångadesav en person som planerade att sälja den vidare.

Falkar kan varavärdefulla eftersom jakt med dessa fåglar är vanligt i vissaländer, och illegal handel med infångade fåglar förekommer.

I utmärkt form

Pilgrimsfalken har fötts upp på Nordens Ark och genom kontakter iMarocko har djurparken betalat en lösensumma och fått fågeljägarenatt släppa fågeln fri.

– Någon i Marocko kontaktade Sverige, eftersom han såg att ringarna på fågeln kom från Sverige, säger Christer Larsson på Nordens Ark.

Enligt uppgift är pilgrimsfalken i utmärktform och man hoppas nu att han återvänder till Västerås där han2015 blev pappa till den första pilgrimsfalkkullen som kläckts iområdet på 60 år. Christer Larsson menar att det hör till ovanligheterna att en pilgrimsfalk tar sig så långt söderut över vintern:

– Att de spenderar vintern någonstans utanför Sverige är vanligt, men det är lite extremt att de flyger så långt. De flesta håller sig norra Europa. I och med att den här falken flugit så långt gör det hela lite speciellt. Så vi hoppas att han kommer tillbaka till Sverige igen.

Fakta om pilgrimsfalk

Pilgrimsfalk är stor som en kråka och har långa spetsiga vingar ochett stort huvud. Den drabbades hårt av metylkvicksilver och DDT ide svenska jord- och skogsbruken i mitten av 1900-talet, ochbeståndet minskade kraftigt.

För att bevara pilgrimsfalken driverSvenska Naturskyddsföreningen sedan 1980-talet ett projekt som gårut på att bilda en genbank med nordiska falkar från Sverige, Norgeoch Finland.

Förhoppningen är att få pilgrimsfalken att häcka ifångenskap för att sedan kunna placera ut ungarna i det vilda.

Källa: Nordens Ark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.