Kiss i rymden kan ge el

Publicerad

Att transportera upp vatten till rymden är dyrt. Därför är det viktigt att astronauterna återvinner så mycket som möjligt. Ny forskning visar att man från kiss dessutom kan få lite elektricitet.

Det är forskare vid amerikanska rymdstyrelsen Nasa och University of Puerto Rico som i försök lyckats att separera urinämnet från urinen, och sedan omvandla det till ammoniak.

Studien, som publiceras i tidskriften ACS Sustainable Chemistry & Engineering, visar att när ammoniaken sedan används i en sorts battericell, frigörs lite elektricitet.

I dag filtreras urinen på exempelvis rymdstationen ISS och destilleras sedan, för att bli till nytt dricksvatten. Men bara 75 procent av vattnet återvinns och urinämnet räknas i dag som avfall. Eftersom varje kilo, enligt en av forskarna bakom studien, som skickas upp i omloppsbana kring jorden kostar över 200 000 kronor, är varje sparat gram värdefullt.

– Det låter som en smart process. Men jag är skeptisk till om det kommer att fungera i en större skala eller i den okontrollerade miljön som rymden innebär, säger Layne Carter, som arbetat med avfallsvattensystem för Nasa i 25 år, till tidskriften Sciences nyhetssajt.

Processen steg för steg

  • Med hjälp av osmos, där en del vätskor passerar genom ett membran, separeras urinämne (urea) från urinen.
  • En av forskarna kallad bioreaktor används ett enzym för att bryta ner urea till ammoniak.
  • Ammoniaken samlas in och sätts in i en batteriliknande bränslecell, där delas ammoniaken upp i kväve och vatten, och i processen skapas lite elektricitet.

Källor: Science, ACS Sustainable Chemistry & Engineering (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.