Foto: Scanpix

Kliandets gåta löst

Uppdaterad
Publicerad

Molekylen som får din kropp att tycka att det att kliar är nu upptäckt.

Myggbett. Löss. Nyponpulver (eller klipulver, som det hette när jag var liten). Och inte minst vattkoppor, psoriasis, eksem och andra irriterande hudsjukdomar.

Ja, det finns mycket i den här världen som kliar. Men tänk om man en gång för alla skulle kunna slippa bekymren?

Den möjligheten är nu närmare än vad du kanske tror, för amerikanska forskare har nämligen hittat den molekyl som sätter igång den kedjereaktion i din kropp, som till slut får din hjärna att tycka att det kliar någonstans på din hud.

Nyckelmolekyl

Det är i en studie på möss som forskarna har lyckats identifiera molekylen Nppb, som är den springpojke som talar om för nervsystemet att något är irriterande på huden.

Den slutsatsen kunde forskarna dra när de såg att om de tog bort molekylen från mössen, då slutade saker som vanligtvis irriterar mössen att klia. Och om de satte tillbaka molekylen så kom kliandet tillbaka.

– Våra resultat visar att klåda är en unik känsla på huden med egna signalvägar i nervsystemet, och inte bara en variant av smärta, som man tidigare trott, säger Mark Hoon, en av forskarna bakom studien.

Möss och människor

Även om studien är gjord på möss så menar Mark Hoon att detsamma troligtvis gäller även hos oss människor.

– Den här molekylen finns nämligen även hos människor och det finns egentligen ingen anledning att tro att det skulle funka annorlunda hos oss, säger han.

Mark Hoon tycker däremot att det är för tidigt att säga att man har hittat ett bot mot kliande, som många som lider av hudsjukdomar så hett eftertraktar.

– Man kan inte bara ”ta bort” den här molekylen hos människor, för vi vet att den har en annan viktig funktion i kroppen, nämligen att kontrollera blodvolymen.

Kunskap som öppnar för behandling

Men Mark Hoon, och fler forskare med honom, tror att resultaten kan öppna nya vägar för att i framtiden hitta lindring för människor med besvär.

– Förhoppningsvis kommer vi att kunna använda kunskapen för att behandla olika typer av klåda, säger Klas Kullander, professor i neurovetenskap vid Uppsala universitet.

För nu när man vet en av kedjans viktigaste länkar, så kan man också följa kedjan och förhoppningsvis hitta andra ställen som är bättre lämpade för att ta bort klådan.

Men inte all klåda är av ondo, och i många fall behövs den faktiskt.

– Ett myggbett behöver väl inte klia kan man tycka. Men man tror att klådan är ett försvar mot parasiter, insekter och andra småsaker som inte ska vara där. Och då behöver vi har ett känsligt försvar som får oss att ta bort det som irriterar, säger Klas Kullander.

Studien

“The Cells and Circuitry for Itch Responses in Mice” heter studien som identifierat molkeylen Nppb (natriuretic polypeptide b). Den presenteras nu i den vetenskapliga tidskriften Science.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.