Miljöminister Lena Ek (C) från förhandlingarna vid klimatmötet i Doha. Foto: SVT

Klimatförhandlingar fortsätter på övertid

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförhandlingarna i Doha fortsätter. Än så länge har dock inga större genombrott gjorts.

Förhandlingarna vid FN:s stora klimatmöte, som egentligen skulle ha avslutats under fredagseftermiddagen, har inte rört sig mycket.

Frustrationen över uteblivna resultat har vuxit under dagen.

Klimatmötet i Doha

– Just nu ser det illa ut. Det känns faktiskt ganska tungt, säger miljöminister Lena Ek till Aktuellt.

Ek säger att det handlar om tre stora förhandlingsplattformar. Det rör gamla frågor som inte är lösta, Kyoto-protokollet och Durban-protokollet som är den nya klimatregleringen.

– De här tre olika förhandlingsgrupperna går väldigt dåligt. Ryssland och Ukraina blockerar i Kyotoprotokollet. Östaterna blockerar väldigt många av de gamla frågorna. Och USA och Kina håller emot hela tiden, säger hon.

Febrilt arbete

Hon beskriver kongressbyggnaden som en gigantiskt myrstack, där arbetet har pågått sedan tidig morgon.

– Jag sitter själv just nu och medlar mellan östater och USA när det gäller en fråga om hur man klarar klimatskador. En oerhört viktig fråga för människor på väldigt mågna ställen i världen. Det känns inte roligt att traggla de här texterna när behovet är så stort därute.

För Lena Eks del har det inte blivit mycket sömn den senaste tiden. Och hon kunde på fredagen se fram mot en kväll och natt med mer förhandlingar.

– Det är ju ingen som åker hem, säger hon.

Gamla frågor stör

Det första som måste lösas är en rad gamla frågor. Bland annat förhandlas det om nästa års pengar till klimatfonder och hur skador av klimatet ska förebyggas och hanteras.

–Utvecklingsländerna har blockerat eftersom de tycker man ska bli klara med de gamla frågorna först. Man går inte vidare med Kyotoprotokollet och den nya klimatregleringen förrän man fått ett bra resultat, säger Lena Ek.

Vill spara gamla kvoter

Ett annat problem som delegaterna måste lösa på klimatmötet är vad som ska hända med de 13 miljarder ton växthusgaser som olika länder fick tilldelade till sig som kvoter 1997, i samband med det första Kyoto-protokollet, men som aldrig har utnyttjats.

Polen och Ryssland använde aldrig sina kvoter fullt ut och vill nu spara dem för framtida bruk, något de flesta andra länder motsätter sig.

Trots de sega förhandlingarna har Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, ändå sett några små ljusglimtar.

–Det är en väldig aktivitet nu. Jag har hört att det rör sig lite i olika frågor, inte minst när det gäller det andra Kyoto-avtalet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Doha

Mer i ämnet