Kitty Ehn efter målgången i klimatstaffeten. Foto: Pablo Torres/SVT

Klimatstafetten har nått sitt mål

Publicerad

De startade i Kiruna för tre veckor sedan. I dag nådde klimatstafetten Run for Your Life klimattoppmötet i Paris. Kitty Ehn var en av dem som sprang sista sträckan och räckte över stafettstenen.

– Det var otroligt känslosamt och en stor ära. När vi kom fram till Le Bourget räckte vi över stenen till en mänsklig kedja som nu har lämnat den till COP-mötets ledare, säger en lyrisk Kitty Ehn.

Tusen löpare har turats om att springa den 4.500 långa sträckan, genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien till slutmålet här i Paris. Med stenen i hand och alla med varsitt klimatbudskap som de vill föra fram till världens ledare.

#vårtklimat

– Jag springer för ett system som speglar det vi innerst inne tänker och känner. Där ekonomin är till för människan istället för att människan är till för ekonomin. Där vi är medmänniskor istället för individer, säger Kitty som just nu studerar vid Handelshögskolan i Paris.

”BNP ett puckat mått på välfärd”

Hon pratar om hur hon vill förändra världens ekonomiska system och hur puckat det är med BNP som mått på välfärd, säger hon. Hennes poäng är att allt sitter ihop, att varken ekonomi eller klimat är egna sakfrågor och här finns det mycket kvar att önska, menar Kitty.

– Särskilt klimatrörelsen är så separerad från andra rörelser och folket i stort. Mitt mål är att bygga broar och försöka förstå varför inte fler samverkar i de här frågorna.

”Paris är vändpunkten”

Kitty Ehn är också vice ordförande i Fältbiologerna och kommer att följa klimattoppmötet på plats här i Paris.

– Det kommer bli ett avtal, allt annat vore pinsamt. Vi vet ju också att det inte kommer räcka, men det jag hoppas på, oavsett politisk utgång, är att Paris måste vara en vändpunkt för oss alla.

– Vi måste alla göra vår del och jag hoppas att länderna inte åker härifrån för att sedan gömma sig bakom ett svagt avtal, utan kommer att fortsätta omställningen, avslutar Kitty.

Alla andra berättelser och klimatbudskap från de som har sprungit finns att läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet