Enligt SMHIs analys kommer nederbörden att öka i hela Sverige när den globala temperaturen ökar med två grader. Foto: Johan Nilsson / TT

Kolla hur klimatet påverkas där du bor

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan du se hur klimatet kommer att påverkas just i ditt län om jordens medeltemperatur kommer stiga med två grader. SMHIs nya webbtjänst visar dessutom att Sverige kommer drabbas hårt.

Var i Sverige kommer det fortfarande gå att åka skidor på vintern?Kommer en vit jul endast kunna firas vid nordligaste Norrland och kommeröversvämningar öka i södra Sverige?

Forskare vidRossby Center på SMHI har sammanställt data från nio olikaklimatmodeller och utifrån detta byggt en webbtjänst somvisar hur klimat kommer att påverkas vid en global uppvärmning påtvå grader. I webbtjänsten kan du själv gå in och se hur klimatet i just ditt län kommer att påverkas av klimatförändringarna.

#vårtklimat

Sverige drabbas hårt

Resultaten från analysen visaräven att en två gradig global uppvärmning troligast kommer betydabetydligt större ökning i Sverige. Anledningen är främst attSverige ligger närmast Arktis där effekterna av en uppvärmning blirsom störst. Inom Sveriges gränser kommer landets norra delar ävendrabbas hårdare av samma anledning. Effekterna kommer bli varmarevintrar och somrar, menar Gustav Strandberg.

 – Den svenska sommarenkommer blir en till två grader varmare i hela landet och vinternkommer få större förändringar, ungefär två till fem grader varmare,säger Gustav Strandberg.

Scenariot, som beräknas utifrån en tvågradig global uppvärmning, tyder även på att de allra kallastevintertemperaturerna kommer påverkas än mer och bli fyra till sjugrader varmare. Dessutom tros nederbörden att öka under hela året,och allra mest på vintern.

Frågan är mer hur än när

Analysen somsammanställts av forskarna på SMHI bygger på modeller ochberäkningar från olika universitet och institut i världen. För attförsöka minska felmarginalerna har man sammanställt resultatet frånolika klimatmodeller.

– De olika modellerna är lite olika känsligaför förändringar i växthusgaser och det som främst skiljer dem ärhur snabbt uppvärmningen kommer ske vid utsläpp. Därför är detviktigt att sammanställa alla så man inte tar den mest extremaeller den minst extrema, säger Gustav Strandberg.

Gustav Strandbergmenar även att den nya tjänsten främst fokuserar på vad som kommeratt inträffa vid en temperaturökning istället för att beräkna närvi kommer se effekterna av ett varmare klimat.

– Det nya är att visom komplement till de traditionella scenarierna visar vad entemperaturökning på två grader betyder för Sverige oavsett när deninträffar. Det är ganska ointressant när det inträffar utan grejenär att det inträffar, säger Gustav Strandberg.

Men visst finns detalltid en osäkerhet när man försöker förutse hur klimatet kommeratt påverkas men det medför också att det ännu finns möjlighet attförändra. Det menar Gustav Strandberg.

– Om dagens utsläppstrendfortsätter kommer vi komma till tvågradersmålet ungefär år 2040 men det kan ju ocksåbli senare. Poängen är att det finns utrymme för människor attpåverka resultatet. Det är en viktig poäng, säger Gustav Strandberg.

Här kan du nå SMHI:s scenariotjänst

Via webbsidan kan man själv gå in och se hur klimatet och medeltemperaturen kommer att förändras över tid i just det län man bor i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet