En torsk som märkts ska släppas tillbaka i havet. Foto: Laura Wheeland, Dr. George Rose

Torsken på väg tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

De kollapsade kanadensiska torskbestånden kan vara på väg att återhämta sig. Åtgärder som fiskeförbud och bättre förvaltning har gett torsken en möjlighet att komma tillbaka, enligt ny forskning.

I femhundra år var Newfoundland på den kanadensiska östkusten ett av världens bästa torskfiskevatten. Men ett extremt överfiske och vanskötsel ledde till en total kollaps i början av 1990-talet.

Nu kommer dock tecken på att torsken kan vara på väg tillbaka. En ny kanadensisk studie i Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences visar att torskbestånden har vuxit dramatiskt de senaste åren och att tillväxten fortsätter.

Fiskestopp

Enligt forskarna är det en kombination av totalt fiskestopp i flera områden och olika gynnsamma miljöfaktorer som lett till att torskarna inte bara blivit fler, utan att de också i genomsnitt är större och friskare – något som marinbiolog Gustaf Almqvist, vid Stockholms universitet, tror kan ha varit avgörande:

– Man har minskat på fisket så drastiskt att en större andel av torskarna nu är större, och det är just stora individer som krävs för att återskapa ett bestånd, i och med att det är större torskar som brukar kolonisera nya områden.

Han menar även att just stora, äldre individer är viktiga eftersom de generellt får fler och mer livskraftiga ungar:

– De större torskarna bidrar med till beståndet eftersom de får fler ungar som överlever.

Enligt studien har återhämtningen av de kanadensiska torskbestånden gynnats av att bestånden av fisken lodda också ökat. Tillgången på lodda har gjort att torsken haft god tillgång till föda och därmed kunnat växa till.

”Både ekonomiskt och ekologiskt lönsamt”

Forskarna menar trots allt att det är de omfattande fiskeförbuden som lett till att torsken haft en möjlighet till återhämtning, och att fortsatta strikta förbud mot överfiske krävs för att torskbestånden i området ska fortsätta att växa.

– Vi kan absolut lära oss något av hur man genom bättre förvaltning lyckats vända den negativa utvecklingen vad gäller torskbestånden på den kanadensiska östkusten, säger Gustaf Almqvist, och pekar på situationen för torsken i Östersjön som ett exempel:

– Om vi minskar på torskfiskekvoterna i Östersjön så kan det i förlängningen få stora effekter och i förlängningen vara både ekonomiskt och ekologiskt lönsamt, eftersom torsken har en så otroligt viktig roll för det marina ekosystemet.

Referens: Rose G et al, ”Northern cod comeback” Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (2015-10-27) DOI: org/10.1139/cjfas-2015-0346

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.