The dark knight hade 13-årsgräns i USA. Där sätts åldersgränserna av filmindustrins branschorganisation MPAA. I Sverige fick filmen 15-årsgräns. (Pressbild från The dark knight 2008) Foto: AP

Kraftig ökning av vapen i barnfilmer

Uppdaterad
Publicerad

En ny forskningsstudie visar att det sedan 1985 blivit tre gånger så mycket väpnat våld i filmer som riktar sig till barn och tonåringar. Det här oroar forskarna bakom studien, som anser att det kan påverka barnens beteende.

– Vi blev förvånade när vi såg att det till och med är mer väpnat våld i filmer som barn kan se än i vuxenfilmerna. Det här pekar på att filmindustrin tycker att man kan använda skjutvapen i filmer utan att barnförbjuda dem, säger Dan Romer, forskare vid University of Pennsylvania, som har analyserat filmsekvenserna.

I studien har de tittat på förekomsten av våldsscener i över niohundra filmer från 1950 till 2012. Urvalet gjordes bland de trettio mest sedda filmerna varje år. Slutsatserna var att det har blivit mer än dubbelt så många våldsscener sedan 1950.  Från 1985 tittade de också på förekomsten av våld med skjutvapen och konstaterade att detta har mer än trefaldigats i filmer med 13-årsgräns, så kallad PG-13-klassning.

Uppföljare får lägre åldersgräns

– Vi är bekymrade över att det visas öppet vapenvåld i filmer som är tillåtna för barn. Det kan tolkas som att det är ett acceptabelt sätt att lösa en konflikt. Eller åtminstone att vuxna använder skjutvapen för att göra detta, säger Dan Romer.

I studien har man också sett att en del uppföljare får en lägre åldersgräns än den tidigare filmen. PG-13-filmer riktar sig till barn, men föräldrar rekommenderas att följa med och en del av innehållet är inte avsett för barn under 13. De är vanliga på topplistorna över mest sedda filmer och flera av dem har fått 11-årsgräns i Sverige.

Extremt våld, men inga svordomar

– Vi hoppas att filmindustrin ändrar sig i hur de klassar filmer som innehåller våld med skjutvapen. Föräldrar bör också vara medvetna om att en PG-13-klassning av en film kanske bara betyder att den inte innehåller några explicita sexscener eller svordomar. De kan innehålla extremt våld som kan vara olämpligt för en 13-åring, säger Dan Romer.

I Sverige sätts av åldersgränsen av Statens mediaråd efter en bedömning som tittar på om barnen kan känna sig rädda och skrämda, oroliga eller förvirrade av en film de sett.

Studien är publicerad i Pediatrics.

Mer om filmvåld och en diskussion om detta i Vetenskapens värld, måndag klockan 20.00 i SVT2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.