Mot HIV finns inget botemedel, virusinfektionen resulterar som regel i livslång medicinering. Men ett fåtal individer har i varierande utsträckning kunnat leva med hälsan i behåll utan att äta bromsmediciner. Foto: TT

Hivsjuk kvinna virusfri utan mediciner

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig hivpositiv fransk kvinna har omätbara virusnivåer – trots att hon slutade att äta bromsmediciner för 12 år sedan.

Kvinnan föddes med HIV efter att smittan överförts från hennes mamma under graviditeten. Tre månader gammal behandlades hon med fyra olika antivirala medel. När flickan var sex år fattade hennes familj beslutet att avbryta hennes medicinering, uppger BBC.

Tolv år senare är hon i remission – virusnivåerna i hennes blod avtar och är nu så låga att de inte går att mäta.

Asier Saez-Cirion, doktor vid Institut Pasteur i Paris, menar att det troligen beror på att olika mediciner i kombination satts in i ett väldigt tidigt skede efter infektionstillfället.

– Det här första, mycket väldokumenterade fallet, bevisar att långtidsremission är möjlig både för barn och vuxna.

Men, tillägger han:

– De här fallen är väldigt ovanliga.

Virusnivåer kan öka igen

Det finns heller inget som säger att hennes tillstånd kommer att förbli permanent över tid. För två år sedan förundrades forskarna över ett liknande fall. En ung amerikansk flicka var i det närmaste virusfri utan att äta bromsmedicin, men hennes remission varade bara i två år efter det att hon upphört med sin medicinering.

Asier Saez-Cirion leder också ett forskningprojekt, ”Visconti-gruppen”, där 14 patienter ingår. En av dem har haft hivinfektionen under kontroll i över 13 år.

Forskningen behöver fler fall

Professor Sharon Lewin, vid Melbournes universitet, kommenterar den 18-åriga kvinnans fall:

– Det här är en inspirerande historia för oss som jobbar inom det här fältet, och för alla de som lever med hiv.

Han tillade att även om detta enstaka fall är en viktig upptäckt så krävs det många fler för att lösa gåtan.

– Vi behöver stora framåtblickande studier för att kunna bestämma vem som säkert kan avbryta medicineringen och hålla viruset under kontroll. Ett enstaka fall är inte tillräckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.