Foto: TT

Kvinnliga chefer mer deprimerade än manliga

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor har större benägenhet att bli deprimerade av chefsjobb än män. Det visar en ny amerikansk studie, som också visar att män reagerar på motsatt sätt. De blir mindre deprimerade av att anställa och sparka personal.

Studien, som gjorts av forskare på University of Texas i Austin, visar att kvinnor med jobb där anställningar, uppsägningar och lönesättning ingår löper nio procent större risk att drabbas av depression än kvinnor utan detta ansvar. Män med samma ansvarsprofil löper tio procent lägre risk.

– Trots att kvinnor på chefspositioner har bättre utbildning, högre inkomster, jobb med mer status och frihet än kvinnor utan arbetsledarskap så har de sämre mental hälsa, säger forskningsledaren Tetyana Pudrovska till BBC News.

Får utstå fördomar

Tetyana Pudrovska menar också att kvinnliga chefer oftare får utstå fördomar, social isolering och motstånd både från under- och överordnade.  

Dr. Ruth Sealy på City University i London har tagit del av studien och säger att kvinnor ofta fastnar i förutfattade meningar om hur en kvinnlig chef ska vara. Hon menar att när kvinnor antar en traditionellt manlig ledarstil blir de kritiserade för att vara maskulina.

– Vi förutsätter att män har en naturlig fallenhet för ledarskap. Kvinnor får ofta jobba betydligt hårdare för att nå höga positioner. Och när de väl nått dit blir deras ’rätt’ till statusen kontinuerligt ifrågasatt, säger Ruth Sealy.

Stor studie

I studien, som publicerats i Journal of Health and Social Behavior, medverkade 2.800 medelålders män och kvinnor. Forskarna ställde bland annat frågor om deras ansvarsprofil på jobbet och hur många dagar den senaste veckan som de upplevt depressiva symptom.

I studien ska också hänsyn ha tagits till andra faktorer som kan orsaka depression, till exempel antalet arbetade timmar, flextid, och hur ofta de kontrollerats av en överordnad.

LÄS OCKSÅ: ”Studien spär på stereotyper”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.