På pappret sover kvinnor som är under 51 år bättre än de som är äldre, men de rapporterar större missnöje. Foto: TT

Kvinnor över 51 år sover sämre – men bättre

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som är över 51 år upplever att de får en god natts sömn i längre utsträckning än yngre – trots att deras sömnkvalitet är sämre. Det visar ny svensk forskning.

I en stor vetenskaplig studie har 251 kvinnors sömn undersökts. Forskarna har jämfört kvinnornas sömnupplevelse med hur den fysiologiska sömnkvaliteten ser ut. Alltså – hur nöjda är kvinnorna med sömnen och hur ser deras faktiska sömn ut?

– Bedömningen påverkas utav åldern. Så äldre kvinnor accepterar sämre sömn som bra mer än yngre kvinnor, vilket är väldigt intressant. Det innebär att man justerar sina kriterier för bra sömn med åren, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor på Stressforskningsinstitutet.

”Man ska inte fästa för stor vikt vid sömnlängd”

Studien har genomförts av Karolinska Institutet och Uppsala universitet. Bland annat mätte forskarna total sömntid och sömneffektivitet samt hur många gånger testpersonerna vaknade och hur länge de var vakna då.

Deltagarna delades upp i två åldersgrupper: de över 51,5 år och de under. Linjen drogs där eftersom det var medianvärdet på testpersonernas åldrar.

Forskarna märkte att personerna i gruppen över 51 år sov kortare tid, mindre effektivt och vaknade mer under natten. Det skulle kunna tolkas som att testpersonerna sov dåligt, men så var inte fallet. Kvinnorna i den åldersgruppen var nöjdare med nattens sömn – som de klassade som medelmåttigt bra – än de andra kvinnorna.

– Det innebär att de äldre kommer vara pigga och fräscha utan att sova lika mycket som de yngre. Och det innebär ju att man inte ska titta på sömnlängden för att bedöma hur bra man har sovit, utan det förändras med åldern. Det är bra att veta att man inte ska fästa för stor vikt vid formalia som sömnlängd, säger professor Torbjörn Åkerstedt.

Åldern styr sömnbehovet

Ytterligare ett konstaterande kunde göras: De bäst sovande kvinnorna i gruppen 51+ hade likadan sömnkvalitet som de sämst sovande i den andra åldersgruppen. Upplevelserna var helt olika samtidigt som värdena från sömnanalysen var likvärdiga.

På pappret sover alltså de som är under 51 år bättre, men de rapporterar större missnöje. En av anledningarna är enligt Torbjörn Åkerstedt att åldern styr det naturliga sömnbehovet. Yngre kan behöva mer sömn än de får.

Även stressnivån en viktig faktor eftersom den påverkar sömnen.

– Det är stress i allmänhet. Det är så att kvinnor är utsatta för mer stress – mer chefsansvar i sociala frågor medan män kommer undan. De gör naturligtvis rätt hyfsat jämställt arbete men på det hela taget inte tar det ansvar som kvinnor gör för att allt ska fungera i familjen och så, säger professor Torbjörn Åkerstedt.

Fotnot: Sömnstudien går att läsa här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.