Foto: Scanpix

Ny lösning: Ladda mobilen med kiss

Uppdaterad
Publicerad

Nu är en lösning på väg för dem som är batteritorsk.

Forskare i England har utvecklat ett sätt att ladda mobiltelefoner med urin.

Genombrottet kommer efter att forskningsgruppen lyckats tillverka en ny mikrobiell bränslecell som kan förvandla organiskt material till elektricitet. I denna video beskriver forskarna processen.

– Vi är mycket glada eftersom vi är först i världen, ingen har tidigare använt urin för att göra detta. Att använda den ultimata restprodukten som en energikälla för att producera el är så miljövänligt som det går, säger Ioannis Ieropoulos, en av forskarna bakom upptäckten.

Tillräckligt för sms

Hittills kan den nya bränslecellen endast producera en relativt liten mängd ström – tillräckligt för att skicka sms, surfa på nätet eller ringa ett kort samtal. Men forskarna vill nu förfina processen och utveckla en bränslecell som kan fulladda en mobiltelefon.

Forskarnas förhoppning är att tekniken i framtiden kan installeras i badrum för att producera tillräckligt med energi att driva duschar, rakapparater eller eltandborstar.

– Det fina med energikällan är att vi inte förlitar oss på oberäkneliga energikällor som vind eller sol, vi återanvänder faktiskt avfall för att skapa energi, säger Ioannis Ieropoulos.

Forskningssamarbete

Forskningen är ett samarbete mellan forskare på University of the West of England och University of Bristol. Resultatet har publicerats i Journal of Physical Chemistry Chemical Physics.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.