En för tidigt född flicka tas om hand avmoderna sjukvården. Foto: Scanpix

Låg födelsevikt ökar risk för infertilitet

Publicerad

Flickor som föds underviktiga löper dubbelt så stor risk att bli infertila i vuxen ålder enligt ny forskning. Tack vare medicinska framsteg överlever allt fler som föds för tidigt. Vi bör därför vänta oss mer fertilitetsproblem i framtiden enligt forskarna bakom studien. 

Varje år föds omkring 6000 barn för tidigt i Sverige, det vill säga innan vecka 37 i graviditeten. De flesta av dem är underviktiga och väger mindre 2500 gram. För bara ett några årtionden sen var det få av dessa barn som överlevde – idag överlever de allra flesta.

Tyvärr har det visat sig att barn som föds underviktiga och är för tidigt födda har större risk att drabbas av högt blodtryck och diabetes typ 2 när de växer upp.

Nu visar en stor svensk studie från Linköpings universitet att för tidigt födda flickor dessutom har svårare att få barn i vuxen ålder.

Outi Hovatta, professor i obstretik och gynekologi vid Karolinska institutet i Stockholm, menar att det är en viktiga resultat som troligen också gäller för andra länder:

– Metodiskt är detta en väldigt bra studie, den är gjord på stora och bra svenska register. Infertilitet och att födas för tidigt hänger ihop definitivt, säger Outi Hovatta.

1200 kvinnor i Östergötland

Forskare vid Linköpings universitet studerade sammanlagt 1200 kvinnor som haft svårt att få barn med sin partner och som sökt sig till Reproduktionsmedicinskt centrum i Östergötland.

Med hjälp av Medicinska födelseregistret som fört statistik på födslar i Sverige sedan 1973, kunde forskarna jämföra kvinnor som inte kunde få barn på grund av sin egen infertilitet med kvinnor som inte kunde få barn på grund av sin partner, eller när orsaken till infertiliteten var okänd.

Efter att statistiken analyserats visade det sig att kvinnor som var underviktiga vid födseln, löpte mer än dubbelt så stor risk för infertilitet än kvinnor som fötts med normal vikt.

Även kvinnor som föddes överviktiga löpte mer än dubbelt så stor risk att inte kunna skaffa barn.

Resultaten var de samma även efter att forskarna räknat bort faktorer som kvinnornas ålder, om de fått barn tidigare och nuvarande vikt.

Flickor men inte pojkar

Enligt forskarna bakom studien kan en orsaken vara att flickor som föds för tidigt har färre ägg i sina äggstockar. En kvinna föds nämligen med ett visst antal ägg, som inte kan återskapas eller förnyas till skillnad från män som hela tiden kan nybilda sina spermier.

Av denna anledning tror inte Outi Hovatta att pojkar riskerar samma störning i sin reproduktion trots att de föds underviktiga:

– Nej, jag tror inte det, för att spermiebildningen är inte lika känslig, spermierna förnyas hela livet.

Inte omöjligt att skaffa barn

Men det här betyder inte att flickor som föds innan vecka 37 eller med en vikt under 2500 gram automatiskt blir infertila som vuxna:

– Nej, de blir absolut inte helt infertila, det är bara risken för infertilitet som ökar hos flickorna, säger överläkare och gynekolog Outi Hovatta.

Enligt Outi Hovatta innebär den här nya insikten att man inom sjukvården nu bör diskutera risken med familjer som får underviktiga barn – eller med kvinnor som föds för tidigt. Då kan de spara ägg i ett tidigare skede och planera bättre tillsammans med sina familjer.

Kvinnor för sent ute

Men att för tidigt födda löper större risk att inte kunna få barn är inte det stora fertilitetsproblemet i Sverige idag menar Outi Hovatta.

– Det stora problemet är att dagens kvinnor väntar för länge med att skaffa barn. Sedan kommer de till fertilitetetkliniken och frågar ”Varför har ingen berättat för mig? ”, säger Outi Hovatta.

En kvinnas fertiliteten går ner redan mellan 32 och 33 års ålder och sedan vid 38 års ålder sjunker förmåga att få barn rejält.

Studien ”Birth characteristics in a clinical sample of women seeking infertility treatment: a case–control study” publiceras i tidskriften British medical journal.

För tidigt födda

Prematuritet, underburenhet, för tidig förlossning (förtidsbörd, prematurbörd). Ett prematurt barn (pretermbarn) är fött före den 37:e graviditetsveckans utgång. I Sverige föds 5–6 % av barnen prematurt. De har som regel låg födelsevikt, lägre ju mer prematurt barnet är. Låg födelsevikt innebär under 2500 gram, mycket låg födelsevikt innebär under 1000 gram.

Orsakerna till prematuritet och till låg födelsevikt är i stor utsträckning desamma. Tvillingar och trillingar föds ofta för tidigt. Graviditetsförgiftning och andra sjukdomar hos modern leder ofta till förtidsbörd. Andra orsaker kan vara för tidig vattenavgång, missbildningar av livmodern eller fostret, defekter i livmoderhalsen eller rubbningar i moderkakans funktion. Därtill finns ett flertal andra faktorer som disponerar för prematuritet hos barnet, t.ex. tungt kroppsarbete och tunga lyft, psykiska stressfaktorer, bristfällig kost och vanerökning, tonårsgraviditet, dåliga bostadsförhållanden m.m. Ibland är orsaken okänd. I vissa släkter är för tidig börd vanlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.