Låg viktuppgång schizofrenirisk för barnet

Uppdaterad
Publicerad

Barn till mammor som inte går upp tillräckligt i vikt under graviditeten har förhöjd risk att få schizofreni, visar en ny studie.

– Det är viktigt att barnen får i sig den näring de behöver, säger en av forskarna.

För liten viktuppgång under graviditeten kan öka risken för att barnet ska utveckla schizofreni och andra så kallade icke-affektiva psykossjukdomar, vilket är sjukdomar som ligger inom schizofrenispektrumet men som inte har samma diagnoskriterier. För kvinnor som är normalviktiga vid graviditetsstart och som går upp mindre än åtta kilo under graviditeten ökar risken med 30 procent, enligt en studie från Karolinska Institutet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Jama Psychiatry.

– Normalviktiga kvinnor rekommenderas att gå upp mellan 11,5 och 16 kilo. Riskökningen börjar vid åtta kilo, säger Renee Gardner, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.

Smala går ofta upp

Bland kvinnor som är överviktiga eller feta när de blir gravida ökar risken för de psykiska sjukdomarna vid en viktuppgång på mindre än fem kilo. Däremot har forskarna inte kunnat fastställa när riskökningen börjar för underviktiga kvinnor, som rekommenderas att lägga på sig mellan 12 och 18 kilo.

– Vi trodde att underviktiga kvinnor skulle ligga värst till, att de skulle ha sämst resurser och förutsättningar att ge tillräckligt med näring till sina barn under graviditeten. Men det visade sig att få av dem gick upp för lite, och då handlade det om något enstaka kilo, säger Gardner.

Tidigare studier har visat på samband mellan svält under graviditeten och en förhöjd risk att barnen drabbas av sjukdomar inom schizofrenispektrumet. Men sambandet har tidigare inte klarlagts i samhällen där tillgången på mat är god.

Genom att använda sig av det svenska nationella hälsoregistret har forskarna kunnat undersöka sambandet mellan hur mycket näring barnet får i sig i mammas mage och utvecklingen av icke-affektiva psykossjukdomar hos barnen senare i livet. Över en halv miljon personer ingick i studien: barn födda mellan 1982 och 1989 samt deras mödrar. 2 910 av barnen utvecklade icke-affektiva psykossjukdomar och 184 av mödrarna till dessa barn hade en mycket låg viktuppgång under graviditeten, visar den svenska studien.

Syskonstudie stöder tes

Då genetik har betydelse för utveckling av schizofreni och icke-affektiva psykossjukdomar har forskarna även gjort syskonjämförelser mellan barn som fått en diagnos och syskon som inte fått det. Barnen har då haft samma mamma och pappa och delat samma uppväxtmiljö. Och även då ser forskarna att risken är förhöjd om mammorna gått upp för lite i vikt under graviditeten. Forskarna har även tagit hänsyn till om föräldrarna själva har sjukdomar inom schizofrenispektrumet, eftersom barnet då har en nio till tio gånger så hög risk att själva insjukna.

– Det här är en studie som ger bevis för vår tes och som visar hur viktiga gällande riktlinjer för viktuppgång under graviditeten är. Det handlar inte bara om till exempel graviditetsdiabetes eller storleken på barnet, vilket kan vara kopplat till förlossningskomplikationer, säger Gardner.

Varför dålig viktuppgång?

Hon och hennes kollegor söker nu svaren på varför vissa kvinnor inte går upp tillräckligt under graviditeten och om de får den hjälp och det stöd de behöver. En av frågorna forskarna ställer sig är om kvinnorna är under en social press där de eftersträvar en upplevd idealvikt och en kropp som varken är realistisk eller hälsosam under en graviditet. Om de helt enkelt äter för lite och för näringsfattigt.

– Vi måste ta reda på vilka dessa kvinnor är så att vi i sådana fall kan lyckas med att föra ut budskapet att detta verkligen är tiden i ditt liv då du vill lägga på dig extra kilon.

Samtidigt kan det finnas medicinska skäl till att kvinnan inte lyckas gå upp i vikt. För dem som drabbas av extremt graviditetsillamående kan det vara ytterst svårt att behålla maten och därmed öka i vikt.

Renee Gardner studerar nu även barns IQ och skolbetyg i förhållande till mödrarnas viktuppgång under graviditeten.

– Kan det påverka hur smarta barnen blir? Det gör vi studier på just nu.

Fakta: Gå upp lagom

Hur mycket du bör gå upp i vikt under din graviditet beror på hur mycket du väger när du blir gravid.

Din barnmorska kan hjälpa dig med råd och stöd för att gå upp lagom mycket i vikt.

Låt näringsinnehållet stå i fokus, snarare än antalet kalorier, när du väljer vad du äter.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.