Karin Träff Nordström.

Läkare: Testerna bidrar till onödig oro

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Apotekets självtester döms ut som värdelösa och onödiga av läkaren Karin Träff Nordström, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin. Men Apoteket försvarar testerna och hänvisar till kundens eget val.

– I bästa fall innebär det bara bortkastade pengar, men i värsta fall bidrar flera av testerna till onödig oro, säger Karin Träff Nordström.

Är man frisk och mår bra ska man enligt Karin Träff Nordström inte leta efter sjukdomar och har man symptom som inte går över ska man kontakta vården.

”Det dummaste av dem alla”

Hon lyfter fram en rad exempel på tveksamma självtester.

– Borreliatestet är verkligen helt värdelöst. Det man testar är om fästningen har borrelia och har fästingen borrelia men du själv saknar symptom ska du inte ha behandling. Testet är inte heller 100 procent säkert och får man symptom ska man ändå gå till doktorn. Jag fattar inte hur man kommit på idén. Det här testet är det dummaste av dem alla.

”Väntar inte i tre dagar”

Ett annat test som Karin Träff Nordström dömer ut är det som ska testa svampinfektion i underlivet. Kostnad: 399 kronor och provsvar först efter tre dagar.

– Den kvinna som haft svamp i underlivet väntar inte tre dagar när man kan köpa ett receptfritt läkemedel som hjälper efter någon timme. Man vet när man har svamp i underlivet och väntar absolut inte i tre dagar, säger Karin Träff Nordström.

”Vågen fäller avgörandet”

Även Apotekets självtest för glutenintolerans har fått mycket kritik från experter eftersom man inte kan lita på att ett positivt eller ett negativt svar faktiskt betyder att man har eller inte har celiaki. 

– Ska man testa om någon är glutenintolerant räcker det inte med bara ett sådant här prov. I sjukvården kopplar man det dessutom till en rad andra faktorer, säger Karin Träff Nordström.

Också testet ”anlag för övervikt”, 499 kronor, och vinterkräksjuka-testet, 299 kronor, är Karin Träff Nordström skeptisk till.

– Att testa om man har anlag för övervikt behöver man inte lägga fem hundra spänn på. Det vet man. Och det är bättre att lägga pengarna på ett gymkort. Det är ändå vågen som fäller avgörandet.

– Och att testa om man har ett skydd mot vinterkräksjuka kan skapa en falsk trygghet. De flesta magsjukor är inte vinterkräksjuka. Och om någon i ens närhet har magsjuka så håller man sig därifrån oavsett om man är immun mot vinterkräksjuka eller inte.

”Apoteket bör vara en föregångare”

Karin Träff Nordström tror att Apoteket gärna vill se sig som någon form av brygga mellan sjukvården och medborgarna. Att man vill täcka ett gap då tillgången till vårdcentralerna runt om i landet inte alltid är lysande.

– Någonstans är det lovvärt. Och det är den mer altruistiska tolkningen. Samtidigt verkar Apoteket på en avreglerad marknad och man tjänar inte pengar på receptbelagda läkemedel. Det är egenvårdsprodukterna som man har marginal på.

– Men generellt tycker jag att det är tveksamt för apotekens trovärdighet att sälja sådana här tester. Jag som kund förväntar mig att det ska finnas någon vetenskap bakom det som säljs.

Har statliga Apoteket AB ett extra ansvar när det kommer till just vetenskapligheten i deras sortiment?

– Jag tycker det. Apoteket bör vara en föregångare och sätta en standard som andra apotek kan förhålla sig till. Jag tycker man kan förvänta sig det.

”Behovet påhittat”

Enligt Apotekets egen kvalitetskontroll, som deras självtester genomgått, handlar den första av sex punkter bland annat om att ta reda på om en produkt verkligen behövs och gör nytta.

– Det här är ett problem eftersom behovet för flera av testerna är påhittat. Möjligtvis finns det en efterfrågan någonstans men för mig finns det en skillnad mellan efterfrågan och behov, avslutar Karin Träff Nordström.

Apoteket tillbakavisar kritiken

Marianne Norelius är hälsostrateg på Apoteket och håller inte med om kritiken som Karin Träff Nordström framför.

– Vi anser inte att det här är onödiga produkter, då skulle vi inte tillhandahålla dem. Vi anser att vi ger människor möjligheten att ta ett lite större eget ansvar för sin hälsa genom att göra den här typen av kollar.

Varför är läkarna då så kritiska?

– Ja, det får stå för dem.

Men om man mår bra ska man inte leta efter sjukdomar och om man får faktiska symptom ska man uppsöka sjukvården, säger läkarna. Vad säger du om det?

– Ja, men vi rekommenderar inte den här typen av tester till folk som är friska och mår bra, och det är ju kundens eget val.

Marianne Norelius tror inte att kritiken mot testerna skulle kunna påverka Apotekets trovärdighet.

– Nej, om vi såg att det var en stor risk skulle vi inte ta in dem. Vi ser att de gör stor nytta för kunder som vill hålla koll och det är därför vi tillhandahåller dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.