”Landstingen ansvarar för endometriospatienter”

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska läkare larmar nu om att sjukvården för den vanliga kvinnosjukdomen endometrios är för dålig, har SVT rapporterat. Läkarna är kritiska till att det saknas nationella riktlinjer – men Socialstyrelsen som utfärdar dessa säger att ansvaret vilar på landstingen.

Runt 200.000 kvinnor i Sverige lider av endometrios, men ändå är varnar nu läkare för att vården av den här patientgruppen är usel och att de drabbade kvinnornas smärta inte tas på allvar.

Även Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, tror att det beror på en utbredd kunskapsbrist om diagnosen. Socialstyrelsen ger nationella riktliner till landstingen för sjukvård – men säger att det fulla ansvaret för att den här patientgruppen får en god vård enligt Patientsäkerhetslagen och Hälso- och sjukvårdslagen vilar på landstingen.

Endometrios

– Landstingen har ansvar för vården, och staten kan hjälpa till. Men framförallt måste man fråga sig varför landstingen inte tar de initiativ som behövs när deras egen personal säger att det här är ett problem.

Ni ger ju riktlinjer till landstingen, vilket ansvar har ni? 

– Vi ger riktlinjer som rekommenderar hur landstingen ska kunna prioritera sin vård för att man ska kunna veta hur man använder resurserna på bästa sätt. Men här tycker jag egentligen att det är professionen som ska ta fram vårdprogram.

– Det finns mycket bra dokumentation som svensk förening för gynekologi har tagit fram till exempel, men det får inte spridning. Här tycker jag att man borde kunna få fram en nationell samsyn från vården själv om vad som behöver göras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet