Läs bättre böcker – bli mer empatisk

Uppdaterad
Publicerad

Vill man hänga med i det sociala spelet och kunna tolka kroppsspråk och ansiktsuttryck – då gäller det att läsa böcker av hög kvalitet. Det hävdar forskare i en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science.

Det är de båda forskarna Emanuele Castano and David Comer Kidd, vid New School for Social Research’s i New York, som funnit ett tydligt samband mellan den litteratur man läser och förmågan att förstå och läsa av andra människor.

– Populärromaner karaktäriserar personer på ett ganska stereotypt sätt. Litteratur av hög klass, däremot, har ofta karaktärer som är ofullständigt beskrivna och författaren inbjuder läsaren att engagera sig i bokens personligheter, säger Emanuele Castano.

Tolka bilder

Forskarna lät försökspersoner läsa korta avsnitt ur litteratur av varierande kvalitet. Därefter utsattes läsaren för olika experiment.

I ett fall fick man se närbilder på ögon och uppgiften var att ange personens sinnesstämning eller vilja. De som fick läsa skönlitteratur av erkänt hög kvalitet visade sig kort efter läsningen vara betydligt träffsäkrare när det gällde att tolka bilderna än de som läst annan litteratur.

Läsning berika

David Comer Kidd betonar att det finns många skäl att läsa böcker och att det inte bara är romaner av hög kvalitet som kan berika våra liv.

– Vi hoppas att vår forskning inspirerar folk att läsa, för läsning kan berika våra liv och göra vår värld till en bättre och rikare plats för oss människor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.