Sömnforskare Torbjörn Åkerstedt. Foto: TT

Läs chatten med sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt

Publicerad

Fler än var tionde svensk lider av sömnproblem. Hur gör man för att inte ”ta med sig jobbet till sängen”, och vart kan man vända sig om man inte får tillräckligt med hjälp av vårdcentralen? Läs chatten med Torbjörn Åkerstedt, professor på Karolinska institutet, där han svarade på det och mycket mer.

Kajsa: Hej! Finns det forskning om när på dygnet man får ut mest av sömnen beroende på om man är morgon- eller kvällspigg som person?

Torbjörn Åkerstedt: Jodå, maximal sömn (och bra kvalitet om man lägger sömnen så mitten) hamnar ungefär runt kl 03 om man är morgonmänniska och 04-05 om man är kvällsmänniska.

Eivor: Jag har för några år sedan ätit sömnmedicinen Zolpidem utan några större besvär. I samband med en knäoperation fick jag åter samma sömnmedicin Tycker att jag dagen efter känner mig såväl tungsint och irritabel. Jag är 73 år.

Torbjörn Åkerstedt: Känsligheten för sömnmedel ökar med åldern. Kan vara så att du behöver ta mindre dos

NN: Vart ska man vända sig om man inte får hjälp av vårdcentralen?

Torbjörn Åkerstedt: Det finns privatpsykologer på stan som hjälper med sömnstörningar. Stressmottagningen är också ett alternativ

Fabian: Hej Sedan många år lider jag av problemet med för tidigt uppvaknande och kan inte somna om. Har ingen oro eller depression. Tabletter och avslappningsterapi hjälper ju inte i ett sådant fall. Förslag?

Torbjörn Åkerstedt: Det beror på hur tidigt och på åldern. Tidigt uppvaknande ökar med ökad ålder. Kan vara så att du skall gå till sängs något senare och utsätta dig för ljus på kvällen – det senarelägger den biologiska klockan. Öronproppar kan också vara en hjälp om det är lyhört

Yas: Hej Jag brukar bli vaken 2 och 3 gånger på natten utan nåt behov och på morgonen känns väldigt trött o sömnbehov hela dagen. Varför är jag så?

Torbjörn Åkerstedt: Om du somnar om igen borde det inte bli några eftereffekter. Tendensen att vakna ökar med ålder så om du är äldre så kan det vara naturligt. Sedan har vi ett automatiskt uppvaknande efter ca 4 timmar inbyggt i oss så ett uppvaknande är normalt

Marianne: Hej! Finns det smidigare hjälpmedel vid sömnapnésyndrom än CPAP-maskin? Jag har sett amerikanskt hjälpmedel som håller upp och drar fram hakan. Jag har även sett att laserbehandling av hals/gom kan hjälpa. Var kan man få testa dessa alternativ?

Torbjörn Åkerstedt: Be om remiss till snarkklinik. De har kunskapen. Det finns som du säger en uppsjö av mer eller mindre effektiva medel som säljs över disk i USA – googla. Laserbehandling är inte längre ett vanligt behandlingsalternativ

Stina: hej. Vad ska man göra när man inte kan sova pga att man är så extremt peppad på det man ska göra nästa dag?

Torbjörn Åkerstedt: Ärligt talat så finns det inte mycket annat än avslappning eller en lång (1.5 tim) promenad (om man vill undvika sömnmedel). Promenaden ökar sömnigheten.

Marie: Lider av svår sömnproblematik sedan många år o har provat det mesta. Vilket är farligast för mig i längden? Ta Imovane varje kväll ( sedan flera år tillbaka) eller att inte sova o vara helt urlakad på dagen? Kan jag fortsätta med tabletterna om jag mår bra på dem? Är 64 år.

Torbjörn Åkerstedt: Om alternativet är att nästan inte bli återhämtad alls så är sömnmedel ett rimligt alternativ. Men gör uppehåll då och då.

Ninna: Hej! Genomgått sömnlabb o har en väldigt lång insomningstid,och sov 4 timmar o 29 minuter. Äter imovane o propavan,för att få någon sömn. Depression,borderline o ångest. Nåt tips på vad som kan hjälpa?

Torbjörn Åkerstedt: Det låter som om du inte genomgått kognitiv beteendeterapi för sömnstörningar. Det är en framgångsrik metod. Försök få en remiss eller sök privat hjälp, t.ex Stressmottagningen i Stockholm

Lena: Har du några bra tips på vad man kan göra för att inte ”ta med sig jobbet till sängen”?

Torbjörn Åkerstedt: Stoppa in något annat i stället – tankar på partner, barn, hund, sommarställe, planera något tråkigt. Idéen är att hindra jobbtankarna från att ta över

Erik: Tror inte folk ofta att de behöver sova mer än de egentligen behöver? Och underskattar de inte ofta hur mycket de sovit? Exempel: Tror att de måste sova 7-8 timmar, tror att de sovit fem. Har i själva verket sovit cirka sex, vilket kanske (?) är helt OK.

Torbjörn Åkerstedt: De flesta behöver inte den sömn de får och de som har sömnproblem underskattar den sömn de får.

Joek93: Hej! Jag har haft svårt att sova sen några månader tillbaka. Ofta känner jag mig trött och hängig på dagen, men när jag lägger mig i sängen på kvällen blir jag genast klarvaken och ligger och är spänd, ofta långt in på natten. Något tips på hur jag kan komma ur detta?

Torbjörn Åkerstedt: Det beror på orsaken. Är det stress så behöver du lära dig att trycka bort den genom att stoppa in andra tankar. Avslappning och lång promenad (1.5 tim) två timmar före sänggåendet framkallar sömnighet. Undvik förstås allt med koffein

Robin: Läste att sömnproblem är vanligare bland kvinnor än män. Hur stor skillnad är det eg och finns det uppenbara orsaker till varför det ser ut så?

Torbjörn Åkerstedt: Det är 40% vanligare hos kvinnor. Orsaken är oklar, men en sannolik förklaring är kvinnors längre arbetsdag (yrke och hem) och kvinnors större fokus på sociala relationer. Men fortfarande finns stor osäkerhet.

Christer: Är sömnproblemen kopplat till klasskillnader i samhället?

Torbjörn Åkerstedt: Det ser ut som om sömproblem är lika fördelade mella sociala grupper. Men i medelklassen är arbetsstress en vikt orsak medan arbetargrupp har sina orsaker i sociala och ekonomiska problem.

Larz62: Min läkare har sagt att när man har sömnproblem pga av värk finns det inte mycket att göra. Har väldigt svårt at sova men med tiden har jag lärt mig leva med det. Har du några tips!

Torbjörn Åkerstedt: Det ligger tyvärr sanning i det påståendet, men man har påbörjat försök med sömnbehandling (KBTi) för smärtpatienter och med viss framgång.

Mia: Somnar lätt på kvällen men vaknar många ggr under natten, vaken varierande länge,  får för lite djupsömn o känner mig som en zombie större delen av dagen. Ingen oro lr ångest. Känns som det fattas någon sömnkemisk komponent. Råd?

Torbjörn Åkerstedt: Svårt att säga utan att se en sömnregistrering. Oro/ångest har du avfört. Kanske kan det vara så att melatoninnivån är för låg på natten. Den skall trycka ner ämnesomsättningen och ge förutsättningar för god sömn. Diskutera detta med din läkare.

Inga 79: Kan minnet försämras om man ätit zopiklon 5 mg regelbundet i ca 30 år när man är i 80-års åldern? Mer än normalt?

Torbjörn Åkerstedt: Litet försämrat minne kan förekomma vid sömnmedelsanvändning, men åldern i sig är förstås en bidragande orsak.

Larz62: De pratar ofta hur farligt det är att sova lite och vilka sjukdomstillstånd man kan få. Kan man verkligen veta att det bero på sömnbristen och inte på den oro o stress det kan medföra. Har haft sömnproblem i över 30 år pga av värk men är för övrigt väldigt frisk och blir inte stressad av att sova lite. Jag brukar låtsas sova när det är som värst. Blunda och slappna av och tro att man sover.

Torbjörn Åkerstedt: Effekten på hälsa finns där, men där faktiskt ganska beskedlig och de flesta överdriver sin sömnbrist (man tappar bedömningsförmåga av just detta när man sover dåligt). Så länge man fungerar bra dagtid så får man rätt säkert den sömn man behöver!

NN: En mindre andel av sömnproblemen beror inte på stress eller andra sjukdomar, men kan ge problem. Vad finns att göra förutom de vanliga läkemedel som används, rutiner/sänghygien och kronoterapi?

Torbjörn Åkerstedt: Det var en lite för vid fråga – det beror på vilka sömnproblem du talar om så jag vet inte riktigt vad jag skall svara.

Julia: Hur många timmar bör en högstadieelev sova? Jag kan ibland sitta uppe till midnatt, även om jag vet att jag ska upp halv sju på vardagarna. Har du några tips på hur man ska bli mer trött på kvällarna?

Torbjörn Åkerstedt: 8,5 tim är standardsvaret, men behoven är olika beroende på individ. Om du fungerar och är fräsch på dagen så får du tillräckligt med sömn. Om du vill lägga dig tidigare så bör du gå upp en timme tidigare än vanligt (ökar trycket på nattsömnen), exponera dig för kraftigt ljus runt kl 7 och tidigare lägga sänggående en kvart (undvik ljus timmarna före sänggåendet. Gör om detta tills du hamnar där du vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.