Laxen vandrar med inbyggd kompass. Foto: Scanpix

Lax navigerar efter magnetfält

Uppdaterad
Publicerad

Laxar ärver förmågan att använda jordens magnetfält för att hitta fram från älvar till hav, enligt ny studie från USA.

Laxens förmåga att simma från älvarna långt inåt land ut till världshaven och tillbaks igen är en av de största och mest otroliga vandringar som sker i naturen.

Biologer har tidigare varit inne på att laxfiskar lär sig att känna igen vägen tillbaka till älvarna där de leker, alltså fortplantar sig, med hjälp av jordens magnetfält, som uppstår i jordens inre och får våra kompasser att rikta in sig.

Men nu har amerikanska forskare kommit fram till att även unga laxar, utan tidigare erfarenhet, verkar ha en inbyggd förmåga att känna av magnetfältet:

– Det är precis som att de har en karta. De vet var de är, i vilket magnetiskt fält de befinner sig i, säger huvudförfattaren till nya studien Nathan Putman vid Oregon State University till BBC.

Lax i magnetiska hinkar

Jordens magnetfält varierar i intensitet och har lite olika böjningar beroende på var man befinner sig på jorden.

Så för att testa om unga laxar reagerar på liknande magnetfält, placerades dem i hinkar omgivna av ett mindre magnetfält som liknar jordens magnetiska strömmar.

Om forskarna ändrade riktning på magnetfältet vände de unga laxarna på sig i hinken. Formades magnetfältet efter de nordliga breddgradernas magnetfält, så vände sig laxen åt söder, och tvärtom.

Går i arv

Resultatet av laxarnas riktning i hinken stämde överens med de något sydliga platser i Atlanten där laxen ofta håller till för att äta upp sig innan den simmar hem för att leka i älven.

Eftersom laxarna som testades i labbet var så pass unga så menar forskarna att det magnetiska kartan måste sitta i generna och inte vara något som fiskarna lär sig.

Forskarna tror att även andra fiskar och vattenlevande däggdjur som havssköldpaddor, hajar, valar och pingviner använder sig av liknande magnetiska kartor.

Studien ”An Inherited Magnetic Map Guides Ocean Navigation in Juvenile Pacific Salmon” publiceras i tidskriften Current bilology.

Magnetfält och laxens migration

Geomagnetism

Även kallat jordmagnetism, är ett fenomen som sammanhänger med jordens magnetfält och som observeras vid jordytan och i den jordnära rymden. Jordens magnetiska fält uppkommer i jordens inre, troligen genom rörelser i flytande järn, och fältets riktning kan påvisas med en kompass, vilket utnyttjas vid navigation.

Jordens magnetfält växelverkar också med solvinden och skyddar oss mot ohälsosam partikelstrålning.

Laxens vandringar

Lax är en s.k. anadrom fiskart, vilket innebär att den vandrar från havet eller större sjöar för att leka i rinnande sötvatten. Leken sker på hösten–vintern, och äggen kläcks på våren. Laxungar kallas stirr och utmärks av 8–11 mörka tvärränder på sidorna, med en röd prick mellan varje rand.

Efter 1–5, vanligen 2–3, år blir laxen silverfärgad med mörka prickar på ryggen. Sådan lax, smolt, vandrar ut i havet, där den tillväxer snabbt, huvudsakligen på fiskdiet.

Den havslevande laxen kallas blanklax. Tiden i havet varar från 1 till 5 år, vanligen 3 år.

För att leka återvänder laxen sedan till den älv där den kläcktes. Under leken är laxen mörk, grågrön till brungul med svarta, röda och grå prickar. Under lekvandringen förlängs och förgrovas hanens käkar, och den undre böjs kroklikt uppåt i spetsen. Fortfarande små hanar som återvänder efter redan ett år kallas grilse.

Efter leken är laxen i dålig kondition, s.k. vraklax, som driver nedströms. De flesta vraklaxar dör.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.