Foto: MICHAEL STRAVATO/AP

Lucy sov troligtvis bland träden

Uppdaterad
Publicerad

Den berömda förmänniskan Lucy tillbringade minst en tredjedel av sin tid bland träden, visar ny forskning.

Vår 3,2 miljoner år gamla anmoder, vars fossiliserade skelett hittades i Etiopien 1974, tog sig antagligen framåt lika mycket som en schimpans som en nutida människa, enligt amerikanska forskare som publicerar sina rön i PLOS One.

Genom att scanna Lucys skelett med en kraftig maskin, som kan ta sig igenom de minerallager som täcker hennes kvarlevor, har forskarna fått fram 35 000 högupplösta bilder. Genom att analysera hennes vänstra lårben och hennes två armar, har forskarna upptäckt att armarna var välbyggda och starka — liknande dem som trädklättrande schimpanser har.

– Det är ett väletablerat faktum att skelettet svarar på belastning under livet, och byggs upp för att stå emot hög belastning och bryts ned när belastningen minskar, säger John Kappelman, professor vid University of Texas och en av huvudförfattarna till studien.

Samtidigt var Lucys ben relativt svaga, och inte väl anpassade för att klättra eller gå. Kombinationen av upptäckterna innebär att forskarna tror att Lucy antagligen sov i träden för att undvika rovdjur och använde sina armar för att ta sig mellan träden.

Australopithecus afarensis

Lucy tillhörde arten Australopithecus afarensis som levde för 3,85 till 2,95 miljoner år sedan, i nuvarande Etiopien, Kenya och Tanzania. Arten överlevde alltså i cirka 900 000 år vilket är mer än fyra gånger så lång tid som vår egen art har existerat.

Dess föregångare var sannolikt Australopithecus anamensis som levde i Östafrika för 4,2 till 3,9 miljoner år sedan.

Möjligen är A. afarensis vår egen arts direkta anmoder i rakt nedstigande led. Primitiva arter av vårt eget släkte, Homo, dyker upp i Östafrika kort tid efter att A. afarensis dött ut.

Källa: Smithsonian Institution

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.