Medusanebulosan sträcker sig drygt fyra ljusår över himlen och ligger omkring 1 500 ljusår bort från jorden. Trots sin storlek är den ytterst svag och svår att observera. Nebulosan finns i stjärnbilden tvillingarna. Foto: TT

Medusas rysliga skönhet

Uppdaterad
Publicerad

En färgstark pensionär. Ungefär så kan man beskriva Medusanebulosan som ESO:s jätteteleskop VLT i Chile nu har tagit den hittills mest detaljerade bilden av.

De färgstarka molnen uppstår när en stjärnas liv närmar sig sitt slut och stjärnan kastar ut sina yttre lager i rymden. Namnet kommer från den grekiska mytologin där Medusa hade ormar i stället för hår.

Dessa ormar representeras av de ormlika filamenten i nebulosan som består av glödande gas. Det röda ljuset kommer från väte, medan syrgas ger upphov till det svagare gröna ljuset.

Visar solens öde

Planetariska nebulosor omringas av dessa färgglada moln i tiotusentals år. Sedan skingras de långsamt innan stjärnan avslutar sitt aktiva liv som en vit dvärg.

På så sätt visar Medusanebulosan vilket öde som väntar vår egen sol, som också kommer att genomgå ett antal förändringar innan den också, till slut, blir en vit dvärg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.