Forskarna har dragit slutsatsen efter att ha följt kostvanor och livsstil hos över 120 000 anställda inom sjuk- och hälsovården.
Kartläggningen visade att de som ökade sin dagliga dos kaffe med kring 1,5 koppar per dag under en fyraårsperiod löpte 11 procent lägre risk att utveckla typ 2-diabetes under de kommande fyra åren.
Jämförelsen gjordes med personer som inte ökade sin kaffekonsumtion alls.
Tre koppar om dagen minskade risken mest
Förhållandet var omvänt för dem som minskade på kaffedrickandet. De som drog ner intaget med kring två koppar per dag löpte 18 procents högre risk att utveckla sjukdomen.
De med den allra högsta kaffekonsumtionen – tre koppar eller fler om dagen – löpte den allra lägsta risken: 37 procent lägre än de som drack en kopp eller mindre per dag, enligt studien som publicerats i facktidskriften Diabetologia.
Totalt 120.000 ingick i kaffestudien
Studien byggde på data om 95 000 kvinnor som ingår i två studier av sjuksköterskors hälsa i USA. Övriga 28 000 var män, med jobb i hälso- och sjukvården, som ingår i en tredje studie.
Även tidigare studier har givit belägg för att kaffe minskar risken för vuxendiabetes.