Foto: TT

Mer kaffe minskar risk för diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Personer som ökar sitt kaffeintag från måttligt till stort minskar risken att drabbas av vuxendiabetes (typ 2-diabetes), visar en ny studie.

Forskarna har dragit slutsatsen efter att ha följt kostvanor och livsstil hos över 120 000 anställda inom sjuk- och hälsovården.

Kartläggningen visade att de som ökade sin dagliga dos kaffe med kring 1,5 koppar per dag under en fyraårsperiod löpte 11 procent lägre risk att utveckla typ 2-diabetes under de kommande fyra åren.

Jämförelsen gjordes med personer som inte ökade sin kaffekonsumtion alls.

Tre koppar om dagen minskade risken mest

Förhållandet var omvänt för dem som minskade på kaffedrickandet. De som drog ner intaget med kring två koppar per dag löpte 18 procents högre risk att utveckla sjukdomen.

De med den allra högsta kaffekonsumtionen – tre koppar eller fler om dagen – löpte den allra lägsta risken: 37 procent lägre än de som drack en kopp eller mindre per dag, enligt studien som publicerats i facktidskriften Diabetologia.

Totalt 120.000 ingick i kaffestudien

Studien byggde på data om 95 000 kvinnor som ingår i två studier av sjuksköterskors hälsa i USA. Övriga 28 000 var män, med jobb i hälso- och sjukvården, som ingår i en tredje studie.

Även tidigare studier har givit belägg för att kaffe minskar risken för vuxendiabetes.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.