Foto: TT

Mer övervikt efter lång graviditet

Publicerad

Flickor som föds efter en graviditet som har gått långt över tiden löper högre risk att bli överviktiga när de blir vuxna. Det visar en studie gjord vid Uppsala universitet, skriver Upsala Nya Tidning.

De kvinnor i studien som hade fötts efter en graviditet som hade dragit över tiden vägde i genomsnitt mer, hade högre BMI-värden och var oftare överviktiga och feta än andra kvinnor.

– Skillnaderna i vikt och BMI-värden är visserligen ganska små, men de ledde ändå till att övervikt och fetma var betydligt vanligare bland kvinnorna som varit kraftigt överburna jämfört med bland kvinnorna som hade fötts efter mycket långa graviditeter. Det rör sig om riskökningar i storleksordningen 12 till 13 procent, säger Fredrik Ahlsson, forskare vid Uppsala universitet, till UNT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.