Årets populäraste vetenskapsnyheter

Uppdaterad
Publicerad

Skånska dialektens ursprung, avslöjade träningsmyter – och hälsokonsekvenser av mjölk och kött. Det här fick oss att klicka allra mest år 2014.

Här är de mest klickade vetenskapsartiklarna och inslagen om vetenskap på SVT.se under året:

1. Därför låter skånskan som den gör

Skånska är inte bara en försvenskad danska som många tror. I Skåne har man alltid pratat skånska. De skorrande r-en kommer ursprungligen från franskan och ny forskning tyder på att uttal av sammansatta ord härstammar från tyskan.

2. Fem myter om träning

Får man mindre träningsvärk av att stretcha? Måste man äta direkt efter träningspasset? Ny forskning ifrågasätter många av de traditioner som många tar som givna i samband med träning. Vi lät idrottsforskaren Mikael Mattson reda ut vad forskningen säger om vad många av oss tror ifråga om träning.

3. Svensk studie: Mjölk kopplas till ökad dödlighet

Enligt en stor studie finns det ingenting som talar för att mjölk stärker skelettet. Snarare är det tvärtom, och Uppsala-forskarna har funnit ett samband mellan risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och hur många glas mjölk som en person dricker per dag. Mejeriprodukter med mindre laktosinnehåll var inte förknippade med samma risker. I eftersnacket försvarades studien: Forskare försvarar omtvistad mjölkstudie.

4. Forskare: Västerländsk diet en tickande jättebomb

”Tror inte människor förstår allvaret”

Diabetes, fetma, cancer och växthusgaser. Den västerländska diet som sprids över världen kan klassas som både ett globalt hälsohot och ett globalt miljöhot, enligt en ny stor studie. Forskarna ger förslag på tre dieter som kan vända trenden. Den västerländska dieten, där basen består av kött, socker och fett, utgör ett globalt hälso- och miljöhot, enligt en ny stor studie.

5. Revolutionerande svensk upptäckt kan ge medicin mot cancer

Svenska forskare ligger bakom ett helt nytt sätt att behandla cancer. Den nya metoden slår mot alla cancerformer, och kan bli en ny generell cancermedicin om bara några år. – Det känns för bra för att vara sant, säger Thomas Helleday, en av forskarna.

6. Så påverkar alkohol din träning

Idrottshögskolan presenterar nu en rapport om hur alkohol påverkar träning och idrott. Hormonerna som styr muskeltillväxten påverkas rejält. Men att dagen-efter-jogga går bra.

7. ESA: ”Kometlandning lyckades”

Europeiska rymdstyrelsen kan andas ut. Rosettas historiska kometlandning lyckades, efter 10 år och en resa på en miljard kilometer.

8. Oväntad följd av fettdiet

Dietanhängare tvistar om fett eller socker är mest skadligt för oss. I en ny BBC-film görs ett dietexperiment med två enäggstvillingar.

9. WHO-forskare varnar för energidryck

Försäljningen av energidryck ökar i Sverige och har mer än fördubblats de senaste åren. Nu går forskare från Världshälsoorganisationen WHO ut med en varning för att energidryckernas hälsorisker bör tas på allvar, speciellt bland unga människor.

10. Maten som skyddar dig mot köttets farligheter

Att äta mycket kött från nöt, fläsk, lamm, älg och andra typer av rött kött ger en ökad risk att utveckla tjocktarmscancer. Men en kall potatissallad kan motverka köttets farliga egenskaper.

11. Ny studie: Cannabis gör dig mindre lycklig

Den som röker cannabis blir avtrubbad och olycklig, visar ny hjärnforskning. Samtidigt ökar cannabisodlingarna i Sverige till nya rekordnivåer.

12. Därför tål svenskar mjölk

Brist på mat, inte solsken, är orsaken till att vi svenskar tål mjölk – till skillnad från de flesta vuxna på jorden, enligt ny svensk forskning.

13. Katter är stressade – för att vi behandlar dem som hundar

Katter mår inte bra av att leva på 2000-talet. De är stressade för att vi förväntar oss att de ska bete sig på samma sätt som hundar, hävdar forskaren John Bradshaw, expert på djurbeteende.

14. Ny forskning: Sötningsmedel kan orsaka diabetes

Sötningsmedel kan påverka tarmbakterierna på ett sätt som leder till ett förstadium till typ 2-diabetes. Det hävdas i en ny stor forskningsstudie.

15. En enda natts sömnbrist skadar immunförsvaret

En enda natt utan sömn ökar risken att bli sjuk. En ny svensk studie visar hur sömnbrist direkt försämrar immunförsvaret.

16. Alkohol onyttigt även i små mängder

Flera tidigare forskningsstudier har hävdat att alkohol i små mängder kan vara bra för hjärta och kärl – men nu visar en ny stor brittiskt studie att det inte stämmer. Även den som dricker måttligt förbättrar sin hälsa genom att helt avstå från alkohol.

17. 5:2-dieten fungerar

Alla går ner i vikt, men hälsoeffekterna varierar mycket från person till person. Det visar de första resultaten av världens största vetenskapliga utvärdering av 5:2-dieten. Bäst verkar metoden fungera för personer med högt blodsocker och övervikt.

18. 70 frågor och svar om träning

Hur bör vi röra på oss på bästa sätt? Idrottsforskarna gav SVT.se-besökarna svar.

19. Alkohol eller cannabis – vad är farligast?

Både alkohol och cannabis kan skada din hjärna – men vilken drog är egentligen farligast? Leder legalisering av cannabis till större skador i samhället? Svenska naturvetare går på tvärs med samhällsvetarna.

20. Alla hjärtans sex!

I dag, den 14 februari, är dagen som tillägnad alla älskande par. I synnerhet i USA. På Valentines day, Alla hjärtans dag, ska kärleken blomstra till skenet av tända ljus, doftande blommor och porlande champagne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.