På porträttet av Michelangelo, målat av Pompeo di Giulio Caccini, syns tecken på ledsjukdomen artros på den vänstra handen. Foto: Scala, Florens/museet Casa Buonarroti.

Michelangelos triumf över ledsjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Michelangelo hade drabbats av ledsjukdomen artros när han skapade flera av sina viktigaste verk. Det hävdar forskare som analyserat porträtt på den åldrande konstnären.

Han räknas som enav de största konstnärerna någonsin. Men det kostade på.

Många ochlånga timmar av hårt arbete där en ung Michelangelo hamrade ochmejslade fram några av världens mest berömda skultpturer förvärrade den artros som senare i livet plågade konstnären.

Detvisar en studie, där ett italienskt forskarteam analyserat porträttav Michelangelo. På tre av bilderna som visar konstnären när hanvar mellan 60 och 65 år, är det tydligt att hans vänstra hand visartydliga tecken på den reumatiska ledsjukdomen artros, menarforskarna.

Gav inte upp

Det har länge varit känt att Michelangelo led av någontyp av ledsjukdom, men det här är första gången man lyckatsfastställa exakt vad som försvårade hans arbete under de sistaåren.

Artros en sjukdom som innebär att en eller flera leders broskbryts ned. Det är inte ovanligt att man slutar med många tidigareaktiviteter när symtomen förvärras.

Men Michelangelo gav inte uppsitt konstnärskap. Enligt forskarna kan det just ha varit därförhan lyckades hålla sjukdomen i schack och sina händer tillräckligtflexibla för att han skulle kunna forsätta skapa.

Det är nämligenjust rörelse som kan minska besvären som orsakas av artros.

Tog över mastodontprojekt

Ett av de mästerverk som Michelangelo tog sig an trots sin sjukdom är Peterskyrkan i Rom. Han var 72 år då han togöver som chefsarkitekt för detta mastodontprojekt. Kyrkan, som stod klarförst efter Michelangelos död, anses av många vara den störstaskapelsen under renässansen.

Michelangelo arbetade in i det sista. Det finns uppgifter om att han dog sex dagar efter att han lade ner sin konstnärliga verksamhet år 1564. Han var då 88 år gammal.

– Intressant studie, men det finns ju vissa problem när mananvänder målade porträtt för att ställa medicinska diagnoser, säger Joacim Sprung, på avdelningen för konsthistoria och visuellastudier vid Lunds universitet.

– Det kan ju vara så att de härporträtten målades av konstnärer som tillförde sin egen tolkning avMichelangelo. Det är trots allt målningar och inte fotografier dethandlar om, menar han.

Referens

Lazzeri D. et al.Osteoarthritis in the hands of Michelangelo Buonarroti. Journal ofthe Royal Society of Medicine. 2016-02-03. DOI:10.1177/0141076816630502

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.