-Flera forskargrupper världen över har visat att miljögifter kan göra att djur blir feta, säger Lars Lind, epidemiolog och professor i medicin, en av forskarna bakom studien som presenteras vid en konferens i Uppsala i dag. De preliminära resultat vi kan visa idag innebär att de här sambanden tycks finnas även hos människor.
Studien är alltså gjord på 1000 svenskar i 70-årsåldern, hälften kvinnor, hälften män. Forskarna har tagit analyserat blodprover från deltagarn och mätt nivåerna av olika kemikalier och gifter.
Bland annat har man sökt efter tungmetaller, bekämpningsmedel, PCB, dioxiner och andra kemikalier. Och sambanden mellan övervikt och förekomsten av gifter i blodet var tydlig, visar de preliminära resultaten som presenteras idag.
– Studien visar att ju fetare personer var, desto högre halter av miljögifter fanns det i blodet, berättar Lars Lind.
Och det är inte bara fetma som miljögifterna kan kopplas ihop med. De som hade höga halter av miljögifter i blodet var också i högre utsträckning drabbade av diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Ännu går det inte att säga vad som är orsak och verkan.
Epidemiologiska studier av det här slaget visar på samband som sedan ger forskarna nytt material att fortsätta att undersöka. När det gäller studien på 70-åringar är det just sambandet mellan bland annat fetma och miljögifter som är tydliga.
Bara två procent är testade
-I dag finns omkring 140 000 kemikalier registrerade inom EU. Bara ett par procent av dessa är testade, berättar Lars Lind. Det betyder att 98 procent av alla kemikalier som vi riskerar att utsätts för inte har testats innan de släpps ut på marknaden.
Även medel som är förbjudna förekommer fortfarande. Nu ska de svenska forskarna fortsätta att söka samband mellan gifter och olika hälsotillstånd hos gruppen av 70-åringar för att sedan experimentellt testa hur olika kemikalier fungerar ihop.
-Troligen är det så att små doser av olika gifter samverkar och leder till hälsoproblem för oss, säger Lars Lind. Idag vet vi alldeles för lite om hur vi påverkas av den här coctailen av kemikalier som vi dagligen utsätts för.
Det finns också indikationer på att miljögifter som vi utsätts för under fosterstadiet kan påverka vår framtida vikt. Just nu pågår både en amerikansk och en europeisk studie som ska granska miljögifters påverkan på foster.
Bodil Appelquist