Forskarna använde sig av ALMA-teleskopen i Chile. De fokuserade på Sgr B2, den mest massiva stjärnbildande regionen i vår egen galax Vintergatan, och det var där de upptäckte det organiska ämnet iso-propylcyanid. Foto: TT

Molekyl i rymden kan ge svar om liv

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har upptäckt ett organiskt ämne inuti ett stjärnbildande gasmoln 27.000 ljusår från jorden. Fyndet ger skjuts åt teorin att livet ursprungligen kommer från rymden.

Molekylen, iso-propylcyanid, består av ett förgrenat kol-skelett och är den mest komplexa organiska molekyl som hittills upptäckts i den interstellära rymden, det vill säga i ”tomrummet” mellan stjärnorna.

Fyndet, som presenteras i tidskriften Science, tyder på att organiska rymdmolekyler är vanligare än vad man hittills trott. Upptäckten ger också de som tror att livet på jorden, eller åtminstone dess byggstenar, ursprungligen kommer från rymden vatten på sin kvarn.

”Fingeravtryck”

– Aminosyror på jorden är byggstenarna i proteiner och proteinerna är en förutsättning för liv. Den fråga som lurar i bakgrunden är om det finns liv någon annanstans i vår galax, säger forskningsledaren Arnold Belloche vid tyska Max Planck-institutet för radioastronomi till BBC News.

Upptäckten gjordes med hjälp av Atacama Large Millimeter Array (Alma) i Chile. Forskarna fokuserade på ett stort stjärnbildande gasmoln i vår egen galax Vintergatan.

Varje substans som fångas in av teleskopet ger ifrån sig ett specifikt spektrum, ett ”fingeravtryck”, av olika frekvenser utifrån vilka forskarna kan räkna ut vilket ämne det rör sig om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.