Myrorna blir uppkopplade

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska brittiska forskare ta reda på hur myrsamhället egentligen fungerar.

Hur myrsamhällen fungerar är fortfarande lite av ett mysterium för människan. Myrrottningarna lever betydligt längre och har en mycket speciell roll, men hur kommunikationen mellan alla tusentals myror i stacken fungerar, så att samhället flyter på, det är oklart.

Nu har brittiska forskare i alla fall tagit hjälp av den allra senaste tekniken för att ta reda på hur myrornas kommunikation fungerar. De har fäst pyttesmå radiochip på över tusen stackmyror, för att kunna följa varje enskild individ inne i myrstacken. Man kommer kunna följa hur myrorna rör sig, vilka myror som kommunicerar med vilka, och hur hela organisationen fungerar. Radiosändarna är 1 millimeter stora och limmas fast som ett slags ryggsäck på myrorna. Sedan kan de ”geopositioneras” in i minsta detalj, så att man kan se hur enskilda myror och grupper av myror rör sig över en längre tid.

– Vi kommer att kunna se hur enskilda myrors kommunikation med varandra bygger upp en gemensam struktur för kommunikation i myrstacken, säger myrforskaren Sam Ellis.

Ska rädda utrotningshotade arter

I tre års tid ska det här forskningsprojektet pågå. Kunskapen om myrornas sätt att röra sig, och kommunicera, ska användas till att förbättra livsmiljön för utrotningshotade myrarter, berättar Sam Ellis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.