Foto: Nasa

Nasa: Blå himmel och vatten på Pluto

Uppdaterad
Publicerad

Dvärgplaneten Pluto har en blå himmel. Det visar de första färgbilderna från Nasas rymdsond på Plutos atmosfär. –Det är fantastiskt, säger en forskare som jobbar med rymdsonden.

New Horizons bilder visar ett tunt hölje av blått i Plutos atmosfär. Kvävepartiklarna i atmosfären är sannolikt grå och röda, men de reflekterar solljus på ett sätt som gör himlen runt dvärgplaneten blå.

– Vem hade väntat sig en blå himmel i Kuiperbältet. Det är fantastiskt, säger Alan Stern, en av de forskare som jobbar med resultaten från New Horizon. Kuiperbältet är en stor mängd små himlakroppar bortom Neptunus, där Pluto ingår.

Om en person stod på Plutos yta skulle dock himlen för det mesta uppfattas som svart. De blå stråken i atmosfären är så tunna att de bara skulle kunna skönjas vid solnedgång och soluppgång.

Fruset vatten

New Horizons bilder visar även på små förekomster av fruset vatten på flera platser. Tidigare har fruset vatten inte synts på ytan eftersom den domineras av istäcken som består av mer flyktiga ämnen.

”Vi antog att det skulle finnas fruset vatten på Plutos yta, men vi har letat efter det i decennier utan att hitta det”, twittrar forskaren Alex Parker.

Forskarna ser det nu som en utmaning att förstå varför fruset vatten endast finns på vissa platser på dvärgplanetens yta.

Succéexpedition

New Horizon lämnade jorden för nio och ett halvt år sedan och susade förbi Pluto i juli. Detta trots att rymdsonen är snabbare än någon annan rymdfarkost.

Projektet har varit en succé och har försett forskarna med otaliga bilder från Plutos yta. Bland annat överraskade bilder av bergskedjor på dvärgplaneten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.