Skelett av neandertalare till höger, och modern människa till vänster. Foto: TT

Neandertal-sex för 50 000 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Människan hade sex med neandertalare för 50 000 till 60 000 år sedan. Det tror forskaren Svante Pääbo efter att ha analyserat rester från en man som levde i Sibirien.

Alla människor av europeiskt eller asiatiskt ursprung bär på rester av neandertal-gener i sitt dna, men inte människor som har sina rötter i Afrika.

Det sexuella samröret mellan de bägge arterna ägde alltså rum efter det att människan lämnade Afrika, men innan hon spred sig över världen, varför forskarna tror att det skedde någonstans i dagens Mellanöstern.

Tidpunkten för denna tête-à-tête, däremot, har varit svårare att fastställa.

Lika mycket i dagens dna som för tiotusentals år sedan

Nu har den svenske forskaren Svante Pääbo och hans kollegor vid Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i Tyskland, analyserat en rester från en man som levde i västra Sibirien för 45 000 år sedan.

Till forskarnas förvåning fanns det lika mycket neandertal-dna i denna arvsmassa som hos dagens européer och asiater. Men de neandertal-segmenten hos denna individ var längre än hos dagens människor.

Efter att ha analyserat längden tror Pääbo och hans kollegor att utbytet skedde mellan 7 000 och 13 000 år före denna individ levde, det vill säga någon gång för mellan 50 000 och 60 000 år sedan, ungefär samtidigt som vi moderna människor vandrade in i Europa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.