Clownfisk. Foto: TT

Hitta pappa – inte Nemo

Uppdaterad
Publicerad

Historien om en clownfisks strapatsrika färd i filmen ”Hitta Nemo” visar sig ligga nära sanningen. Ny forskning visar att clownfiskar gör långa resor. Men det är ynglen som simmar – inte papporna.

Steve Simpson vid University of Exeter i Storbritannien djupdök i frågan om clownfiskens migration i Arabiska havet. Där lever två olika kolonier på 400 kilometers avstånd från varandra. Tillsammans med några kollegor fångade han in och tog prover på fiskar från båda grupperna. Resultaten visade att flera av de infångade fiskarna flyttat från norr till söder och att en av dem gjort motsatt resa, skriver New Scientist. Men Steve Simpson kunde också fastslå att det är ynglen som ger sig ut på den långväga resan, inte de vuxna fiskarna.

– I filmen är det en vuxen clownfisk som reser tusentals kilometer för att hitta sin son. Men det är ynglen som flyttar, säger Simpson till tidningen.

Omedveten färd

Migrationen gör att kolonierna hela tiden fylls på med nya gener, vilket gör det möjligt för dem att ständigt anpassa sig till förändringar i havet.

Men Simpson är tveksam till att fiskarna medvetet gör sina resor. Mer troligt är att de sveps med av strömmen som är starkast från norr till söder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.