Foto: TT

Nu är det bevisat: Zika kan leda till förlamningssjukdomen GBS

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har forskare kunnat bevisa att en infektion med zikaviruset kan leda till den ovanliga sjukdomen Guillain Barrés Syndrom. Det här sänder en viktigt signal till Latinamerika. – De måste se över sina sjukvårdsresurser så att de klarar av den ökande gruppen som kommer att behöva intensivvård, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

För tre år sedan drabbades Franska Polynesien av ett stort zikautbrott. 42 av de zikasmittade drabbades också av sjukdomen Guillain Barrés Syndrom, GBS. Det är en förlamningsjukdom som börjar med pirr eller domningar i händerna och fötterna. Förlamningen kan sprida sig upp i kroppen och en del patienter behöver till slut intensivvård för att överleva.

Kan kräva intensivvård

GBS är en ovanlig sjukdom så det stora antalet fall i Franska Polynesien under 2013 och 2014 ledde till en misstanke om att det fanns en koppling mellan zika och Guillain Barré Syndrom. På senare tid har man sett en liknande ökning av antalet GBS fall i de länder i Latinamerika där zikaviruset nu sprider sig med myggor.

Zikavirus

Världshälsoorganisationen WHO har efterlyst forskning i frågan och nu kan franska och polynesiska forskare bevisa att zika kan orsaka GBS. Deras studie har publicerats i tidskriften The Lancet.

Viktig signal

– Det är en väldigt stor och välgjord studie. Den är mycket intressant eftersom det är den första studien som bevisar att det finns en koppling mellan zika och Guillain Barrés Syndrom, säger Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

I studien kom forskarna fram till att 24 av 100.000 zikasmittade utvecklar GBS.

– Det är långt över det man kan förvänta sig och det här blir en väldigt viktig signal till Brasilien, Colombia och andra länder med zikautbrott. De måste se över sina sjukvårdsresurser så att de klarar av den ökande gruppen som kommer att behöva intensivvård.

Kan leda till döden

Hur allvarlig är sjukdomen?

– Guillain Barrés Syndrom är en komplikation till många infektionssjukdomar. Man kan säga att de antikroppar som skapas när man har en infektion snedtänder så att de börjar ge sig på nervvävnaden och då får man de här förlamningssyndromen. För dem flesta stannar det någonstans mittemellan lättare förlamning och totalförlamning. Men i de allra värsta fallen kan patienterna behöva månader i respirator innan det vänder och de frisknar till. En liten del av dem som får GBS blir så svårt sjuka att de dör, dels på grund av förlamningen men också på grund av följdinfektioner som till exempel lunginflammation .

Behöver svenska resenärer som ska till zikaområden oroa sig?

– Nej jag tycker inte att man ska vara orolig om man åker till ett zikaområde. Det är en extremt ovanlig komplikation till zikavirusinfektion, risken att drabbas är mindre än en promille. Men man ska åtminstone vara medveten om risken. Om man har varit i ett zikaområde och sedan börjar utveckla symptom på nervförlamning ska man snabbt söka sjukvård, säger Björn Olsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet