”Där är den min själ!”

Uppdaterad
Publicerad

Den är inte helt lätt att få syn på – solsystmets minsta planet. Men strax efter klockan 13.00 började Merkurius vandring över solskivan i en så kallad Merkuriuspassage.

–Det är en utsökt företeelse att se den här lilla svarta skivan mot solen, det gör det vackert att titta på, säger Anders Nyholm, doktorand i astronomi vid Stockholms universitet.

Klart väder i stora delar av landet ger svenskarna stora möjligheter att studera en av årets mest spektakulära astronomiska händelser — en så kallad Merkuriuspassage, då planeten Merkurius ligger i linje mellan jorden och solen och då den kan ses vandra som en liten mörk prick över solskivan. Skådespelet kan ses fram till cirka 20:40 ikväll då planeten ånyo försvinner utom synhåll.

Amatörastronomen Gunnar Sporrong ser passagen som en spännande påminnelse om vår plats i universum.

– Det blir så påtagligt. Vi kan se med våra egna ögon att solsystemet faktiskt finns på riktigt, att det vi lärt oss i skolan stämmer, säger Gunnar Sporrong som driver sajten klaraskyar.se.

Det finns flera timmar att uppleva skådespelet.

Men eftersom planeten är så liten i förhållande till solen är ett teleskop eller en enkel kikare nästan ett måste. Annars kan den vara svår att se. Men var rädd om ögonen!

– Det är jätteviktigt att man inte tittar på solen med kikare eller teleskop utan skydd. Och det måste vara ett bra skydd som tar bort alla farliga våglängder. Vanliga solglasögon räcker inte. Vi har ingen känsel i ögonbotten, så man märker det inte förrän såren läker och då är det för sent, säger Gunnar Sporrong.

Merkurius är känd sedan urminnes tider och har, tillsammans med Venus och genom så kallad triangulering, använts för att beräkna avståndet mellan jorden och solen, något som i sin tur varit till hjälp för att beräkna storleken på vårt solsystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.