Nu drabbar robotarna samman

Uppdaterad
Publicerad

De är 3.500 människor från 45 olika länder. Det är dags nu, efter månader av förberedelser. Nu sitter de överallt på det gigantiska mässområdet i Leipzig, Tyskland, och knåpar på sina robotar. Nu bryter RoboCup 2016 ut. 

Här finns robotar som kan rädda liv, robotar som kan spela fotboll, robotar som kan flytta saker och robotar som kan fungera i smart industrimiljö. Vissa är mer intelligenta än andra, och utvecklingen har gått fort under de 20 år som nu gått sedan den allra första RoboCup hölls, i Japan. 

– För tjugo år sedan var det helt annorlunda. Fotbollsrobotarna rörde sig knappt och sprang inte efter bollen, de var närmast autistiska. Idag är de med på planen, de ser spelplanen och bollen och med- och motspelare, säger Gerhard Kraetzschmar som är professor i autonoma system och vice ordförande i den europeiska delen av RoboCup-federationen. 

Viktigt med uppfattningsförmåga

Man valde faktiskt fotboll för att just det spelet innehåller allt man skulle vilja att robotar klarar av i framtiden – rörelse, balans, uppfattningsförmåga. 

Men det finns andra deltävlingar med mer uppenbar praktiskt nytta, framför allt räddningsrobotarna. Där är dock inte alls alla särskilt intelligenta. 

– De som är tillverkade i syfte att förbättra motoriken är nästan helt fjärrstyrda, de har liksom intelligens noll. Men det finns också universitet där man bygger räddningsrobotar som kan utforska ett område lite mer på egen hand. De kan t ex vara konstruerade att undvika trappor i ett raserat hus, säger Johannes Pellenz som är tävlingsdomare just för räddningsrobotar. 

– För tio år sedan var det ett undantag att en robot här på RoboCup kunde läsa en karta över en byggnad. Idag finns kommersiella sådana robotar till salu, säger han. 

Lagt till

De stora räddningsrobotarnas tävlingsområde är byggt i plywood med golv, trappor och väggar. Fast det är väldigt knaggligt på en del ställen, så att robotarna ska få problem att ta sig fram. Den som klarar det bäst vinner tävlingen. 

För en utomstående ser området ändå lite tillrättalagt ut. Ett verkligt raserat hus i till exempel ett jordbävningsområde innehåller mycket mer bråte, skräp och fallna bjälkar. Och RoboCup-folket upptäckte förstås skillnaden. 

– Vi fann att vi nog hade haft lite för enkla testmetoder. I samband med Fukushima-katastrofen i Japan skickades räddningsrobotar in för att undersöka skador och söka av områden. Trapporna klarade de ju av, men all den andra bråten som låg i trapporna blev ett hinder. Så det här har vi lagt till i våra testmetoder, säger Pellenz.

Viktigt med unga

Det finns även små räddningsrobotar och ett lag som tävlar med sådana kommer från Nättraby-skolan i Karlskrona. Det är lite nervöst, medger killarna, men på fredag drar just deras tävling igång. Och hur kommer det att gå? 

– Vet inte riktigt men jag hoppas på att vi hamnar bland de tio bästa, säger Oskar Lendrop.

För organisatörerna är just det här med unga deltagare en viktig aspekt: 

– Vi vet att många människor har svårt att fokusera, att hålla uppmärksamheten på en sak i taget. Man kollar sin mobil hela tiden. Men här väljer vi något riktigt kul att fokusera på och tror att det bidrar till att ungdomarna blir mer fokuserade och inte ”flackar med blicken” hela tiden. Bra för dem, bra för oss, säger Gerhard Kraetzschmar. 

Spel och lekar ger praktiska resultat och teknisk utveckling. Först tävlar man och jämför, sedan standardiserar man den bästa lösningen och så småningom kommer den ut på marknaden. 

På torsdagen börjar fotbollsturneringen. 

Fakta/RoboCup i Leipzig

  • Evenemanget genomfördes första gången 1997 i Japan, och målet är att utveckla intelligenta fotbollsspelande robotar som ett medel för att främja den tekniska utvecklingen på robot-området.
  • Det handlar även om andra sorters robotar: man tävlar med räddningsrobotar och med logistikrobotar. Räddningsrobotarna ska t ex kunna identifiera överlevande i ett katastrofområde, och logistikrobotarna ska kunna hantera händelser i en smart industrimiljö.
  • Lagen bildas av både vuxna och ungdomar. Bland deltagande juniorer finns t ex eleverna vid Nättraby Kunskapscenter i Karlskrona. De är svenska mästare i robotprogrammering för skolungdomar och bland de yngsta på plats i Leipzig med sina räddningsrobotar.
  • Fotbollsturneringen är uppdelad i olika kategorier, där de humanoida – människoliknande – robotarna har en egen. Robotarna använder ”mänskliga” sinnen som syn för att spela mot varandra, men får inte använda icke-mänskliga sensorer. De ska kunna gå, springa och sparka boll utan att falla omkull; de ska kunna se bollen och de andra spelarna och spelplanen. Och de talar om för varandra att de har bollen eller ser den.
  • Bland övriga kategorier märks t ex standardplattformen (förr kallad ”fyrbenta” ligan), de småskaliga robotarna och simulering.
  • Vid 2015 års världsmästerskap i Hefei, Kina, vanns humanoid-ligan av ett lag från New South Wales-universitetet i Australien. I finalen besegrade deras robotar det tyska laget B-Human med 3–1.
  • Målet för hela RoboCup-federationen beskrivs så här: att till år 2050 ska fotbollsspelande robotar kunna besegra de regerande mänskliga fotbollsvärldsmästarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.