Så här såg himlen ut över Tromsøyas södra spets på torsdagsmorgonen. Foto: Bernt Olsen/NRK.

Nu säger solen adjö i Nordnorge

Publicerad

Tycker du att det är mörkt i Sverige? I Tromsö i nordligaste Norge har man nu sett solen orka upp över horisonten för sista gången i år. I dag började nämligen mørketida som pågår fram till mitten av januari.

Mörkertiden, eller polarnatt som vi ofta säger i Sverige, innebär att solen inte går upp. Polarnatten blir längre ju närmare man kommer nordpolen. I Kiruna är det polarnatt från 12 till 31 december. Men i nordnorska Tromsö inleddes alltså perioden i dag. Och inte förrän den 15 januari kommer solen att orka sig över horisonten igen.

Namnet till trots innebär perioden dock inte totalt mörker hela dagarna. Kryptiskt nog kallas även mörkertiden för färgetid något som tydligt syns på de vackra bilder som norska NRK:s publik skickat in på torsdagsmorgonen.

På nästan alla platser i Norge som har mörkertid så är det nämligen relativt ljust några timmar om dagen, men då visar sig solen liggande vid horisonten och ger ett vackert färgspel. De vackra färgerna kommer sig av att solens ljus måste tränga sig igenom tjockare, mer syrerik luft.

I Norge är polarnatten allra längst i Longyearbyen, där polarnatten inleddes 26 oktober och inte släpper greppet förrän 8 mars.

Se mörkret i Tromsö via NRK:s webbkamera!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.