Markterminalen skickar information i form av laserstrålar via fyra teleskop. Foto: Robert LaFon, NASA

Nu kan du surfa på månen

Uppdaterad
Publicerad

Om dagen kommer då vi koloniserar månen, är i alla fall ett problem löst. Nu finns det nämligen möjlighet att få internetuppkoppling på månen.

Forskare vi Massachusetts Institut of technology i USA, har i samarbete med NASA tagit fram en teknik som med hjälp av laser, ger möjlighet till snabb dataöverföring mellan jorden och månen. Enligt forskarna kommer tekniken till och med kunna användas för att streama högupplösta videos.

Redan förra året lyckades teamet skicka data de 385 000 kilometerna mellan jorden och månen, med en hastighet på 622 megabits per sekund.

Turbulens ett problem

Att skicka data via laser genom atmosfären bjuder på flera svårigheter. Turbulens i atmosfären och solljus är några av de faktorer som kan störa och försvaga signalerna, och flera tekniker används för att ta sig runt problemen.

En av markterminalerna, som ligger i New Mexico, använder fyra olika teleskop skickar information kodat i ljusimpulser av infrarött ljus. Att använda sig av fyra teleskop ökar chansen att en av laserstrålarna når fram till mottagaren.

Satellit runt månen

Laserstrålarna samlas in via ett teleskop på mottagaren, som sitter på en satellit som rör sig runt månen. Ljussignalen översätts sedan i flera steg, till det skickade meddelandet.

Teamet hoppas att tekniken även kommer att kunna användas för dataöverföring till ännu mer avlägsna platser ute i rymden.

Vid konferensen CLEO (the Conference on Lasers and Electro-Optics) i USA i början av juni kommer forskargruppen presentera nya detaljer bakom tekniken, bland annat hur tekniken ska kunna användas även när det är molnigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.