En hästs ögon är placerade på sidan. Därför kan den inte ha full ögonkontakt med en annan häst. Foto: TT

Ny forskning avslöjar hästars svåra språk

Uppdaterad
Publicerad

Nu har forskare klarlagt det som många som håller på med hästar redan trott sig veta: Hästars sätt att kommunicera är betydligt mer avancerat än forskningen tidigare visat.

Hittills har forskarna trott att kroppsspråket dominerat hästens sätt att kommunicera. Men den nya studien som gjorts av ett brittiskt forskarteam och som nu presenteras i den renommerade tidsskriften Current Biology, visar att hästens språk är betydligt mer avancerat än så. Att framför allt öronen spelar en större roll än vetenskapen trott.

Full kontroll

En hästs ögon är placerade på sidan. Därför kan den inte ha full ögonkontakt med en annan häst. Däremot har den full kontroll på sin kamrats öron som, enligt forskarna, ger en mängd information. Likaså visar studien att hästar har en mycket mer avancerad ansiktsmimik än tidigare framgått.

– Det är nytt att hästar använder ansiktsmimik och öron i så stor utsträckning. Det som gör den här forskningen extra intressant är att teamet har täckt över hästarnas ögon och öron i olika konstellationer och då upptäckt att hästarna tappar sitt språk, säger Pia Haubro-Andersen, forskare vid Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Smärtforskning

Pia Haubro-Andersén forskar själv om smärta på häst och berättar att hon kommit fram till att hästar har ett ”painface”. Att man genom att studera öron och ögonuttryck kan konstatera att hästen lider eller har ont.

– Det är också helt ny forskning.

Fått bekräftat

Eva Malmström bor på en gård någon mil utanför Uppsala. Hon har arbetat med hästar i hela sitt liv och har nu fått bekräftat det hon intuitivt redan visste.

– Vi som håller på med hästar känner också till deras språk. Att de kommunicerar med ansikte, ögon  och öron i stor utsträckning är ingen nyhet. De har fler uttryckssätt än vad människan har och är mer beroende av detta eftersom de inte kan prata.  Men det är naturligtvis jättebra att forskningen intresserar sig för hästen. Det gör att kunskapen ökar hos alla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.