Ny forskning: Ensambarn mindre sociala och mer känslostyrda

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar på risker för endabarn. De drabbas oftare av problem i socialt samspel och har svårare att kontrollera sina känslor. Men de är också mer kreativa.

Forskare i Kina har undersökt studenter som är endabarn, som alltså inte har några syskon. De fann att endabarnens hjärnor var annorlunda än andra studenters. Det som skiljde dem åt var hjärnans grå substans, dess ”datorkapacitet”.

I hjärnans områden som kopplas till kreativt tänkande hade endabarnen mer grå substans. De var alltså bättre på just detta, men hade sämre social förmåga. Forskarna tror utifrån resultaten även att endabarn kan vara sämre på att kontrollera sina känslor. I de områden i hjärnan som hanterar detta hade endabarn mindre grå substans.

Hämmad social förmåga

Endabarns sociala förmåga kan hämmas då de inte fått öva sig på att framföra sin åsikt när det finns fler som också vill föra fram sina.

– Ensambarn kan bli lite hämmade i grupper, de kan bli lite tysta, säger Anna Sylvén, familjeterapeut och psykologiforskare.

– När man lever i grupp så lär man sig förhandla. När man inte lever i grupp så behöver man inte förhandla så mycket, för det finns inte så många åsikter att hantera, säger Anna Sylvén.

Alla förväntningar hos föräldrarna läggs på de barn som inte har några syskon. De behöver också anta fler roller, i familjer med fler barn kan syskonen istället ha varsin roll.

– Många ensambarn som jag träffat säger att de gärna vill ha ett syskon. Och det är ganska skönt att ha någon att säga ”men mamma är ju hopplös, eller hur?” till, säger Helena Svaleryd.

Svårt att förklara

Att det generellt går lite sämre för endabarn i jämförelse med förstabarn som har syskon går att se, enligt Helena Svaleryd, nationalekonom som forskat om syskon på Uppsala universitet. Vad det beror på anser hon dock vara svårt att säga.

– Om man får ett barn som är sjukligt kan det vara så att man inte skaffar fler barn. Då blir det barnet det enda födda på grund av det har lite sämre förutsättningar, säger hon.

Det är alltså inte helt lätt att veta om endabarn påverkas av att de inte har några syskon, eller att endabarn inte får några syskon för att de är mer krävande till att börja med. Det kan också vara så att föräldrar som får ett barn har andra egenskaper som bättre förklarar att många av barnen lyckas lite sämre.

Mer om forskningen kring syskon och personlighet i programmet Vetenskapsstudion på SVT Play, eller måndag 23/10 på Kunskapskanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.