Foto: Chris Danforth, Vermonts universitet

Ny hemsida ska mäta världshumöret

Uppdaterad
Publicerad

I veckan lanserades hedonometer.org som visar hur lycklig världen är utifrån människors tweets.

Begreppet hedonometer myntades i slutet av 1800-talet av ekonomen Francis Ysidro Edgeworth. Det är en fantasiapparat som kan mäta personers lyckonivå. Nu har fantasin blivit verklighet, i alla fall till viss del, hemsidan hedonometer.org är inte tänkt att mäta en enskild persons humör utan hela världens.

När man besöker hemsidan möts man av ett diagram där en färgglad korv slingrar sig fram. Den består av massa mätpunkter och representerar genomsnittslyckan i världen från september 2008 fram tills idag. Lyckan mäts på skalan 1-9, ju högre siffra desto lyckligare är världen.

Det är forskare från Vermonts universitet och MITRE Corporation som står bakom projektet. Det har pågått i några år men nu lanseras en ny hemsida som är öppen för allmänheten och som uppdateras varje dag.

Hur mäter man lycka?

Hedonometern räknar ut ett genomsnitt av världshumöret utifrån vad miljontals människor twittrar. Till exempel har ordet ”happy” ett värde på 8.30 och ”hahaha” ett värde på 7.94 medan ”crash” och en ledsen smiley har ett värde på 2.60 respektive 2.36.

I databasen finns 10 000 ord som värderats av testpersoner. Varje dag samlar hedonometern in 50 miljoner tweets och räknar ihop ett medelvärde. Hittills har dagen för bombattentatet vid Boston Marathon uppmätts som den olyckligaste dagen på fem år.

Kan användas av journalister

Framöver är tanken att lyckonivån ska baseras på ännu fler ord, samlas in från fler källor och uppdateras varje minut.

– Vårt instrument speglar en slags kvantitativ makro-story som journalister kan använda för att beskriva allmänhetens reaktioner på världshändelser, säger matematikern Chris Danforth i ett pressmeddelande.

Men frågan är hur representativt hedonometern är för världen, det den försöker mäta är ju snarare det engelskspråkiga världshumöret hos personer som har tillgång till internet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.