Från kometen 67P kunde man fånga in och analysera planeters minsta byggstenar. Foto: ESA/Rosetta/NavCam

Ny insyn i planeters uppkomst

Uppdaterad
Publicerad

Astronomer har för första gången lyckats observera de små dammliknande partiklar som en gång i tiden klumpades samman och bildade planeterna i vårt solsystem.

Med hjälp av rymdsonden Rosetta har astronomer nu kunnat få en inblick i vårt solsystem minsta byggstenar, efter analyser av små dammliknande partiklar från kometen 67P, som är på väg mot solen. De här byggstenarna var de som för ungefär fem miljarder år sedan slogs ihop och bildade planeterna i vårt solsystem.

Partiklarna samlades upp av en liten nål, endast tio kilometer från kometen. Väl insamlade kunde de fotograferas så att man fick fram 3D-bilder av dem. Det visade sig att de allra minsta byggstenarna inte var mer än tre tusendels millimeter långa. Dessutom kunde forskarna se på vilket sätt partiklarna satt ihop för att bilda större partiklar.

Kometer är intressanta att undersöka är för att de är en sorts överblivna bitar från tiden då planeterna  i vårt solsystem en gång formades.

Man har tidigare gjort andra typer av observationer av sådana här små ursprungspartiklar, men då har de inte varit i lika bra skick som nu, eftersom det då har handlat om bitar som redan färdats långa vägar i rymden. De har då påverkat deras form och storlek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.