De patienter som behandlades med cellgifter på en gång levde i genomsnitt 22 månader längre än de som fick den konventionella behandlingen. Foto: TT

Ny metod förlänger livet vid prostatacancer

Publicerad

Män som nyligen diagnostiserats med spridd prostatacancer lever nästan två år längre om de behandlas med cellgifter direkt – istället för som i dag först efter tre år. Det visar en ny studie som nu kan leda till att den svenska vården ändrar sin behandling.

De nya fynden baseras på en uppföljning av totalt 3.000 patienter i den brittiska studien Stampede – den hittills största randomiserade studien vid prostatacancer.

Studien bekräftar nu någonting som man kunnat ana även i tidigare, mindre studier.

”Ett av de stora genombrotten”

De patienter som behandlades med cellgifter på en gång levde i genomsnitt 22 månader längre än de som fick den konventionella behandlingen, som innebär minst tre år av hormonterapi och lokal strålbehandling för vissa patienter.

– Jag ser studien som ett av de stora genombrotten för den här svårt sjuka patientgruppen, som utgör 10 till 15 procent av hela patientpopulationen, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Dagens Medicin.

Minskad risk för återfall

Bland de patienter med lokal prostatacancer kunde forskarna inte se att den nya metoden gjorde att fler överlevde längre. Däremot märkte man att behandlingen gav en minskad risk för återfall.

– Resultaten kommer att sannolikt innebära att vi ganska snabbt lägger om behandlingen i klinisk praxis, där vi hittills gett cytostatika först då hormonbehandlingen slutat fungera, säger Jan-Erik Damber.

Resultaten kommer att presenteras på Asco-kongressen i Chicago i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.