Garry Kasparov, tidigare världsmästare i schack, är känd för sin instinktiva spelförståelse. Foto: TT

Ny studie: Här sitter din strategiförmåga

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har hittat det område i hjärnan som styr hur bra du är på schack och andra spel.

Studien, som publiceras i veckans Science, bygger på experiment gjorda på tre rhesusapor. De fick lära sig att spela ett enkelt spel mot en datormotståndare samtidigt som deras hjärnaktivitet mättes.

Spelet gick ut på att matcha symboler på en skärm. Om aporna lyckades överlista datorn bjöds de på saft.

Det forskarna märkte var att aporna kontrade med en ny strategi när de insåg att datorn spelade på ett nytt sätt. Varje gång aporna ändrade sin strategi aktiverades ett och samma område i pannloben.

Påverkar psykiatriska åkommor

Forskarlaget, från Yales universitet och NYU i Shanghai, tror att signaler från detta område i primaters hjärna används för att anpassa sig efter andra individer. Det är ett problem för många med vissa psykiatriska problem. Därför föreslår forskarna att man bör fortsätta undersöka hur kopplingar i detta område fungerar.

Hans Forssberg, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, tycker att studien är elegant.

– Det visar att det finns ”högnivå”-nervceller i den del av hjärnan som är involverad i belöning och emotioner, säger han.

– Det här ger oss ytterligare information om hur hjärnan fungerar i komplexa valsituationer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.